Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування

13 серпня агропромисловий холдинг, що спеціалізується на торгівлі посівним матеріалом й засобами захисту рослин, вирощуванні зернових й технічних культур, тваринництві та зернотрейдерській діяльності LNZ Group провів на базі фермерського господарства «Острійківське» традиційний демонстраційний захід Silage Workshop, що мав на меті показати технологічну сторону заготівлі силосу.

LNZ Silage Workshop на базі господарства Острійківське

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 1 LNZ GroupSilage Workshop складався з двох частин: теоретичної, яка пройшла в конференц-залі комплексу VinoGrad (м. Узин) та демонстраційної на полі й комплексі молочної ферми, де учасники могли безпосередньо познайомитися з процесом збирання кукурудзи та закладки силосу за інноваційними технологіями.

Під час теоретичної частини керівник підприємства «Острійківське» Ярослав Коломієць познайомив гостей з напрямками й показниками роботи господарства, а спікери партнерських компаній презентували власні технології вирощування й заготівлі кукурудзи для отримання високоякісного силосу.

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 2 LNZ GroupЗокрема, менеджер із розвитку агротехнологій LNZ Group Леонід Чорний розповів аграріям про переваги силосних гібридів типу Leafy, ріст яких обумовлюється особливим геном та інших зразків бренду UNIVERSEED, які вже понад три роки вирощуються у фермерському господарстві. Також компанією було презентовано інтернет-магазин LNZ Web, що дозволяє клієнтам замовляти та отримувати насіння компанії онлайн.

Прибуткове молочне тваринництво у фермерському господарстві «Острійківське»

Фермерське господарство «Острійківське» знаходиться в с. Острійки Білоцерківського р-ну Київської обл. Основним напрямком роботи господарства є молочне тваринництво. Загальний земельний банк господарства — близько 1500 га, при цьому для вирощування кукурудзи на силос зайнято 750 га землі. Сумарна кількість поголів’я великої рогатої худоби становить 2 тис. тварин. За словами керівника підприємства, щоб прогодувати таку кількість худоби господарству потрібно заготовити 17-20 тис. т силосу, що не завжди вдається виконати самостійно.

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 3 LNZ GroupЗаготівля силосу звичайно залежить від урожайності. Одна справа коли ми маємо 50 т з га, а коли 25-30 т, то тоді з усіх усюд привозимо. Ярослав Коломієць - директор фермерського господарства «Острійківське»

Підприємство «Острійківське» розпочало діяльність у 1999 р. та довгий час мало проблеми зі збільшенням надоїв. Ситуація почала змінюватися у 2008 р. після переходу на комплексний підхід господарювання, а у 2011 р. відбулася остаточна перекваліфікація на молочне тваринництво. Від цього часу надої корів на молочній фермі щорічно зростають і на сьогодні становлять в середньому 45 л на одну корову. Найбільш високопродуктивна корова господарства дає 57 л молока за добу.

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 4 LNZ GroupПокращення комфорту, кормової бази, вдалий менеджмент та технології — головні причини росту підприємства та збільшення надоїв. Ярослав Коломієць - директор фермерського господарства «Острійківське»

Комплекс ВРХ фермерського господарства «Острійківське» розрахований на 1200 фуражних корів. Наразі на молочній фермі підприємства налічується 950 корів голштинської породи, а керівництво запевняє, що на досягнутому не зупиниться.

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 5 LNZ GroupТваринництво може виходити в плюс. Якби воно було соціальним, ми б давно вже були банкротами. Для того, щоб тваринництво не було соціальним, то його треба робити, як бізнес. Працювати, рахувати й все вийде. Ярослав Коломієць - директор фермерського господарства «Острійківське»

Демонстрація технічного процесу заготівлі силосу на LNZ Silage Workshop

Для якісної заготівлі силосу особливо важливе значення займає правильно підібрана техніка. Тому велика частина воркшопу була присвячена саме технічній стороні цього процесу та демонстрації учасникам машин та агрегатів господарства й партнерської дилерської компанії «КОНКОРД». 

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 6 LNZ GroupКритерій номер один — це стабільність силосу, тобто скільки маса може лежати й не грітися. Далі в залежності від інших факторів: розмір, подрібнення, хімічний склад, а також правильний підбір техніки в господарстві. Сергій Касьяненко - технічний спеціаліст Lalamed Nutrition (Канада)

Наразі фермерське господарство «Острійківське» на 70% забезпечене технікою дилерської компанії «КОНКОРД»: комбайн, важкі трактори, сіноворушилки, валкоутворювач, прес-підбирач CLAAS, борони й обприскувачі AMAZONE, плуги LEMKEN.

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 7 LNZ GroupНа даний момент ми забезпечені технікою для силосування на 100%. Загалом працюємо власною, придбаною технікою, але можемо й орендувати деякі машини в наших партнерів. Однак це зазвичай техніка для перевезення, адже мати 20 машин в господарстві, які можна використати тільки під кінець сезону — нерентабельно. Геннадій Школьний - головний інженер фермерського господарства «Острійківське»

Під час практичної частини воркшопу була продемонстрована робота техніки для збирання кукурудзи та післязбирального обробітку ґрунту, що використовується у господарстві. Продукт-менеджер з техніки CLAAS компанії «КОНКОРД» Сергій Маринін показав учасникам ідеальний набір машин для господарства, що вирощує кукурудзу на силос.

На ринку такої концепції більше не існує, адже наше завдання якомога швидше вивезти корм з поля при мінімальному контакті з повітрям, швидко його втрамбувати та видалити повітря. Сергій Маринін - продукт-менеджер компанії «КОНКОРД» з техніки CLAAS

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 8 LNZ GroupГлядачі мали змогу побачити в роботі кормозбиральний комбайн CLAAS JAGUAR 960, трактори CLAAS AXION 950 й CLAAS XERION 4000, причіп Fliegl Gigant ASW 381, плуг LEMKEN Diamant 16 та дискову борону AMAZONE Catros XL, які постачає та обслуговує фірма «КОНКОРД».

Особливу увагу було приділено кормозбиральному комбайну CLAAS JAGUAR 960, який використовується для скошування, подрібнення й завантаження в транспортний засіб кукурудзи. За статистикою, силосозбиральні комбайни JAGUAR є найпопулярнішими в своєму сегменті і займають понад 50% світового ринку.

Кормозбиральний комбайн CLAAS JAGUAR 960 має потужність двигуна 625 к.с. Ширина підбирача — від 3 м до 3,8 м. Вага — 12,5 т. Машина може бути обладнана жаткою з шириною захвату від 4,5 м до 9 м.

Також на ці комбайни можна поставити й трав’яну жатку від 5 м до 6 м, підбирач валків, а також адаптер для навішування зернових жаток, щоб заготовляти якісний, концентрований корм, так званий «корнаж». Сергій Маринін - продукт-менеджер компанії «КОНКОРД» з техніки CLAAS

Жатки комбайна дозволяють працювати на посівах кукурудзи з міжряддям від 37 см до 80 см, забезпечуючи чисте і якісне зрізування маси та рівномірну подачу чітко орієнтованих рослин в живильник.

Живильник комбайна обладнаний чотирма вальцями за допомогою яких відбувається підпресовування та подача рослинної маси до подрібнювача. Також цей елемент має спеціальну систему захисту, що виявляє сторонні кам’яні та металеві предмети та запобігає їх попаданню в корм.

Комбайн може обладнуватися п’ятьма варіантами подрібнюючих барабанів (V-MAX (V20, V24, V28, V36, V42), що забезпечує широкий діапазон довжини різання та дозволяє готувати високоякісний корм у відповідності з найвибагливішими зоотехнічними вимогами. Згідно з вибраним варіантом виконання барабан може обладнуватися різною кількістю ножів, що розміщуються в шевронному порядку та забезпечують необхідну довжину різання в діапазоні від 3,5 мм до 30 мм. Налаштування відбувається безпосередньо з кабіни комбайна і в процесі роботи підтримується автоматично.

Комбайн CLAAS JAGUAR 960 оснащений датчиками, які ідентифікують форму причепа та автоматично керують напрямом подачі рослинної маси для рівномірного та щільного заповнення.

Для транспортування подрібненої рослинної маси від комбайна до місця закладки фірма «КОНКОРД» рекомендує використовувати причепи Fliegl.

Представлений на воркшопі причіп Fliegl Gigant ASW 381 має вагу — 29 тис. кг, об'єм — 30 м³, навантаження на дишло — 2 тис. кг. Причіп оснащений шасі Tridem, 2-х контурними повітряними гальмами, параболічною стійкою. Розміри мосту — 7300 мм на 2380 мм. Серед особливостей причепу оцинкований кузов, гідравлічна задня стінка.

Вибір агрегатів для обробітку ґрунту після збирання кукурудзи на силос

Для ґрунтообробних операцій компанія «КОНКОРД» презентувала учасникам заходу нові агрегати — дискову борону AMAZONE Catros XL та плуг LEMKEN Diamant 16 7+1.

Дискова борона AMAZONE Catros XL має робочу ширину захвату — 6 м. Діаметр диска — 610 мм. Стандартні шини — 15.0/55-17. Транспортна ширина — 3 м. Вага — 6054 кг. Кількість дисків — 2x24. Необхідна потужність — 239 к.с.

Агрегат оснащений рубаючим диском, який гідравлічно регулюється по висоті з кабіни трактора. Окрім модифікованого диска, на бороні встановленні також ступиці більшого діаметра та дворядні підшипники з втулками.

Менеджери компанії «КОНКОРД» запевняють, що машина якісно відрізняється від попередніх моделей лінійки, адже агрегат обладнаний спеціальними гвинтами, які контролюють висоту дисків і продовжують час їх експлуатації. На дискову борону AMAZONE Catros XL можна встановити до дев’яти видів котків.

Презентована на демонстраційній частині заходу машина має ширину захвату 6 м та може бути агрегатована з тракторами потужністю від 130 к.с.

Ще один агрегат, який дилерська компанія «КОНКОРД» презентувала учасникам заходу — плуг LEMKEN Diamant 16 7+1. Плуг вийшов у виробництво у 2020 р. і наразі через власну універсальність та легкість є найпопулярнішим плугом в Україні.

LEMKEN Diamant оснащений великими полосовидними відвалами, що призначені для якісного подрібнення ґрунту на дрібні грудки та запобіганню утворення «баранців», що виникають після суцільних відвалів. На ринку України машина представлена у широкому діапазоні варіацій як основних корпусів, так і передплужників, що призначені для збільшення глибини оранки. У випадку роботи на глинистих ґрунтах можна замовити ширші посилені стійки з двома болтами.

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 9 LNZ GroupГоловною особливістю агрегату є наявність оптимізуючих систем підсилення тяги плуга: OptiTrack і OptiLine. Перша функція довантажує задню вісь при буксуванні трактора в піщаних, глинистих та вологих ґрунтах. Представники компанії «КОНКОРД» запевняють, що  функція в залежності від умов та типу ґрунтів дозволяє економити до 14% палива.

Точка прикладання тягового зусилля трактора і напівнавісного оборотного плуга є нерухомою. За допомогою додаткового циліндра OptiLine, керованого тиском, на трактор передається додатковий крутний момент, який компенсує бічне відведення. В результаті лінія тяги між трактором і плугом зміщується в напрямку центру задньої осі, і бічне відведення плуга Diamant скорочується.

Точне тваринництво: інновації для молочних ферм від Chub Agroconcept

Також учасників заходу ознайомили з інноваційними технологіями від Chub Agroconcept, які використовуються на молочній фермі підприємства «Острійківське».

«Розумна ферма» це такий концепт, який покликаний автоматизувати й роботизувати основні процеси на фермі, покращити контроль за основними напрямками, тим самим збільшити продуктивність й рентабельність молочного бізнесу. Олександр Книш - представник компанії Chub Agroconcept

Серед інновацій «Розумної ферми» — програми з управління стадом, системи спостереження за тваринами, роботизовані прилади для покращення комфорту утримання корів. Головне призначення приладів — мінімізувати людський фактор у догляді за тваринами молочної ферми.

Спеціальні датчики приладів спостерігають за коровами 24 год./добу,  сповіщають нам про всі зміни в поведінці, надають можливість на ранніх етапах вже реагувати на ці зміни, якщо там фізіологічні проблеми, захворювання, виявляти охоту корів з точністю до 98%. Олександр Книш - представник компанії Chub Agroconcept

Silage Workshop: ідеальний набір техніки для силосування фото 10 LNZ GroupЗа словами представника Chub Agroconcept, технології «точного тваринництва» допомагають виявляти хворих корів за 3-5 днів до початку клінічних ознак, а це в свою чергу дозволяє профілактувати тварин від хвороб, що значно дешевше від прямого лікування. Середня окупність технології становить від 6 до 15 місяців, однак залежить від правильності роботи з приладами. Зі свого боку компанія Chub Agroconcept надає повний спектр консультаційних послуг. Наразі, компанія пропонує клієнтам 5 основних смарт-технологій: серед яких робот-підбирач силосу, що призначений для збільшення вживання коровами кормів та система виявлення корів в охоті Heatime тощо.

Заготівля силосу — один з найпопулярніших видів забезпечення корму для тварин. Демонстраційний захід Silage Workshop від компанії LNZ Group мав на меті показати фермерам настільки важливо враховувати кожну деталь при виборі гібриду, вирощуванні й збирання кукурудзи, транспортуванні, обробці та зберіганні. Для приготування високоякісного силосу та збільшення надоїв корів важливе місце займає техніка, що використовується в господарстві. Учасники заходу мали змогу познайомитися з набором техніки підприємства, яке не тільки за останні роки покращило власну роботу, але й встановлює справжні рекорди в цій галузі, застосовує інноваційні технології й доводить, що молочне тваринництво це справжній бізнес, а не «соціальний проєкт».

Джерело: Traktorist.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta