LNZ Hub: Яким був минулий рік та чого очікувати цього сезону?

Минулого року більше 300 аграріїв у зручний для себе час відвідали науково-технологічну платформу LNZ Hub, аби ознайомитися з дослідними ділянками, подивитися, як вирощують насіннєві кукурудзу та соняшник, а також як насіння доробляють на власному насіннєвому заводі LNZ Group. Це був місяць цікавих екскурсій, пізнавальних розмов, корисного ознайомлення з досвідом дослідників компанії.

SuperAgronom.com не оминув таку цікаву подію увагою: ми також побували на LNZ Hub, провівши день у товаристві фахівців компанії та аграріїв-відвідувачів платформи, що спеціально приїхали з Сумщини до Шполянського району Черкаської області для спілкування і отримання нового досвіду.

LNZ Hub: Яким був минулий рік та чого очікувати цього сезону? фото 1 LNZ Group

Кукурудза на демо-ділянках

А подивитись тут було на що: демо-ділянка з 80 гібридів кукурудзи від різних виробників, мікроділянки з дослідами додаткових обробок насіння кукурудзи перед висівом та обробок посівів по вегетації мікродобривами і стимуляторами росту, експериментальне поле з дослідженням різних схем захисту рослин.

А ще — демо-ділянка гібридів соняшнику, ділянки гібридизації соняшнику та кукурудзи, на яких вже збирали першу у сезоні партію «насіннєвого урожаю», та власне насіннєвий завод. Куди ця партія потім їхала для доробки і пакування.

«У себе на демо-полі ми висіяли 80 гібридів найбільш відомих компаній-виробників, найбільш «топові» гібриди та такі, які ще тільки виходять на ринок. Вивчаємо, порівнюємо, дивимося для себе, як поводить себе той чи інший гібрид у певних умовах. Гібриди розділені за групами стиглості: ранньостиглі, середньостиглі та пізні. Як бачите, найбільше тут середньостиглих гібридів, адже це такі собі універсальні солдати, що придатні для вирощування у будь-якій кліматичній зоні країни. Проте ми з власного досвіду радимо сіяти гібриди різних груп стиглості, щоб розвести у часі процеси сівби та збирання, щоб дещо диверсифікувати ризики виробництва», — розповіла Єлизавета Даценко, агроном LNZ Group.

LNZ Hub: Яким був минулий рік та чого очікувати цього сезону? фото 2 LNZ Group

Єлизавета Даценко

Також нашу увагу привернули дослідні ділянки, на яких у компанії тестують мікродобрива та стимулятори росту різних виробників. Їх тестують у трьох варіантах: рекомендована виробником норма, половина цієї норми та подвійна норма. Природно, скрізь є контроль, а досліди повторюють п’ять разів. Усі досліди минулого року проводилися на гібриді ДКС 4530 (Dekalb).

Чим здивував і запам′ятався LNZ Hub

А на експериментальному полі «змагалися» між собою ЗЗР різних виробників, у тому числі й продукти «УкрАгроПротект», що нещодавно став брендом Defenda.

Крім того, у рамках цього проекту відбувалися зустрічі з клієнтами та партнерами компанії у новому форматі «живого Дня поля».

«Це однозначно більш зручний та виграшний формат спілкування. Ми встигаємо побачити більше, ніж під час традиційних масових заходів, можемо задати всі цікаві для нас запитання і отримати відповідь від фахівців та керівництва LNZ Group, побачити зсередини усю «польову кухню» компанії. На ділянках гібридизації побачили дуже серйозний науковий підхід до роботи, велику увагу до технологій, — зазначив Олександр Герман, представник ТОВ «Агрофірма «Хвиля» (Сумська область).

З думкою колеги погоджувалися і інші учасники заходу, які також встигли оцінити переваги формату індивідуальних днів поля.

«Обрали зручний час, домовилися із представниками ще кількох господарств Сумщини, зорганізувалися та поїхали. Цікаво порадитись зі спеціалістами LNZ Group, поспілкуватись. Тим більше, що 90% насіння для свого господарства ми купуємо саме у цієї компанії. Таке особисте спілкування з фахівцями насправді дуже цінне і потрібне», — каже Віталій Охріменко, агроном ПП «Агроспаське» (Сумська область).

LNZ Hub: Яким був минулий рік та чого очікувати цього сезону? фото 3 LNZ Group

Успішність та затребуваність формату LNZ Hub спонукала фахівців компанії продовжити проведення зустрічей з аграріями у такому режимі й цього року. І навіть додати цікаве нововведення: створити дослідні платформи Mini Hub майже у кожному регіоні України, щоб перевірити, як почуваються гібриди (зокрема, гібриди UNIVERSEED) у різних кліматичних умовах, та як працюють засоби захисту Defenda та інших компаній, залежно від зони вирощування.

«Такі Mini Hub є майже у кожній області. Перш за все ми хочемо побачити, які гібриди будуть найоптимальнішими для конкретної області, у які терміни їх краще сіяти. Також ми випробовуємо різні системи захисту, різні препарати, щоб обрати найбільш ефективні для певного регіону з його фітосанітарними і ґрунтово-кліматичними особливостями. В основному ми вносимо гербіциди, та й всі ЗЗР компанії Defenda. Ми їх досліджуємо, вносимо як на мікроділянках, так і у виробництві. Майже 80% ЗЗР використовується компанії Defenda Що стосується насіння, цього року ми зробили акцент на дослідженні гібридів UNIVERSEED. Адже лінійка гібридів невпинно розширюється, тож маємо, над чим попрацювати», — пояснює Анатолій Даценко, науковий фахівець в дослідницькому відділі LNZ Group.


LNZ Hub: Яким був минулий рік та чого очікувати цього сезону? фото 4 LNZ Group

Анатолій Даценко

Тож цьогорічні заходи компанії обіцяють бути ще цікавішими, а переконуватися у цьому варто на власні очі.

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta