Кукурудза по no-till: особливості технології вирощування

Площа землі, на якій застосовується нульовий обробіток ґрунту, щорічно у світі збільшується на 25 млн га. Чому ж ця система набуває такого поширення та які переваги вона дає у вирощуванні кукурудзи?

Кукурудза по no-till: особливості технології вирощування фото 1 LNZ Group

Недавні дослідження вказують, що за останні 10 років ресурсозберігаюче землеробство знайшло поширення на 205,4 млн га, що становить 14,7% від загальної площі орних земель всього світу.

Щороку площа земель, що обробляються за технологією нульового обробітку, збільшується на 25 млн га. Причини такої динаміки різні. У США впроваджують no-till з метою боротьби з вітровою ерозією ґрунтів та збереження ґрунтової вологи. В Європі ресурсозберігаюче землеробство це адаптивний та ефективний інструмент, що допомагає в боротьбі зі змінами клімату, зменшенням викидів вуглекислого газу. У країнах, що розвиваються (Україна до них належить також), рушійною силою поширення мінімального обробітку ґрунту є оптимізація інвестицій у сільськогосподарські технології, що забезпечують максимальний дохід на вкладення.

Загалом, як свідчить практика, нульовий обробіток ґрунту дає змогу істотно знизити витрати на виробництво і при цьому зберігає природну родючість ґрунту.

Кукурудза по no-till: особливості технології вирощування фото 2 LNZ Group

При переході на no-till, вітчизняні аграрії нерідко постають перед фактом: зниження витрат на основний обробіток ґрунту тягне за собою збільшення витрат на засоби захисту рослин, особливо гербіциди, оскільки вони залишаються єдиним ефективним засобом для знищення бур’янів.

Як правило, no-till технологія починає бути ефективною приблизно через три-п’ять років після її послідовного впровадження.

Загалом же технологія вирощування кукурудзи по no-till мало чим різниться від традиційної.

Вибір гібридів

Гібриди слід обирати такі, які підходять саме для технології прямого посіву: вони мають бути холодостійкими, мати швидкий старт та міцний корінь, який забезпечуватиме вологою і поживою рослини протягом всього вегетаційного періоду.

Наприклад, з лінійки бренду UNIVERSEED таким вимогам відповідають гібриди кукурудзи UNI3510/EXPM015 (ФАО 260)UNI3511/EXPH003 (ФАО 340)UNI3414/EXPI143 (ФАО 360)UNI3717/EXPM051 (ФАО 370)UNI4417/EXPB003 (ФАО 420).

Система живлення

Перед розробкою системи живлення кукурудзи, що вирощується по no-till, слід визначити вміст поживних речовин у ґрунті та провести розрахунок потреби елементів живлення на запланований урожай. При цьому слід враховувати, що з кожною тонною зерна кукурудзи з поля виноситься: 12-16 кг азоту, близько 10 кг фосфору, 4-6 кг калію, 2-3 кг магнію. Окрім того, в процесі вегетації рослини кукурудзи поглинають до 800 г/га марганцю, 350-400 г/га цинку, 70 г/га бору, 50-60 г/га міді.

Технологія мінерального живлення культури має такий вигляд:

  • основну кількість азоту в амідній та амонійній формах вносять по мерзло­талому ґрунту (азот пришвидшує мінералізацію рослинних решток);
  • фосфорно-калійне удобрення здійснюється разом із сівбою;
  • позакореневим підживленням посівів кукурудзи забезпечуємо рослини мікроелементами (бор, цинк, мідь і інші) і частково азотом.

Кукурудза по no-till: особливості технології вирощування фото 3 LNZ Group

Хімічний захист

При no-till, за відсутності поверхневого обробітку ґрунту, поле вкривається шаром подрібнених залишків рослин (мульчею). Такий підхід сприяє консервації насіння бур’янів у нижніх горизонтах ґрунту та значному зниженню забур’яненості. На практиці такий результат стає вже відчутним на 3-5-й рік від впровадження цієї технології. Саме стільки часу необхідно, щоби спровокувати проростання та знищити бур’яни, насіння яких перебуває ближче до поверхні ґрунту.

Попри те, слід постійно моніторити стан посівів, та відповідно до проявів забур’яненості підбирати захист.

У разі нульового обробітку ґрунту, коли попередником кукурудзи виступають соя, горох чи озимі зернові, оптимальним рішенням є ґрунтовий захист. Для цього можна використати однокомпонентні ґрунтові гербіциди від бренду DEFENDA — Сора-Нет 2 л/га та Айдахо 1,7 л/га, або Айдахо 1,7 л/га + ДаблТрай 1,5 л/га (коли відпадає ризик нічних холодів). При визначенні норм внесення ґрунтових гербіцидів слід робити поправку, враховуючи стан органічних решток попередника. Стосовно цін, то обидві ґрунтові схеми від компанії LNZ у 2021 році обійшлися господарникам у межах $25/га.

Коли за цією технологією кукурудза вирощується на полі другий або ж третій рік поспіль, ґрунтовий захист від бур’янів тут, через значну кількість пожнивних решток, буде неефективним.

За умови забур’яненості поля багаторічними злаковими та широколистими, після сівби, до появи сходів культури, дієвим буде застосування гербіциду суцільної дії Напалм Форте (калійна сіль гліфосату, 550 г/л) — 2-4 л/га.

Надалі зберегти та захистити посіви кукурудзи від бур’янів допоможе страховий захист. На полях, де попередником був соняшник, гарним рішенням є використання страхових Сумаро 0,3 л/га + Муссон 1,0 л/га. Таку систему захисту застосовують у фазах кукурудзи від 3 до 10 листків. На полях, де переважають осот, підмаренник чіпкий, ромашка непахуча, гірчаки та хрестоцвіті, за середньодобової температури +15 °С в допомозі аграріям стає гербіцид вибіркової дії Примус (2-етилгексиловий ефір, 2,4-Д 452 г/л + флорасулам, 6,3 г/л) у нормі 0,5 л/га.

Кукурудза по no-till: особливості технології вирощування фото 4 LNZ Group

Слід наголосити, що система застосування гербіцидів не може бути стандартною, вона має враховувати особливості кожного конкретного регіону або поля, видового складу бур'янів. Проте, навіть попри тонкощі з хімічними захистом та мінеральними живленням, не все так проблематично, як може здатися. Господарники, які знайшли в собі сили і терпіння займатися ресурсозберігаючим землеробством, мають гарні результати.

Рентабельність вирощування кукурудзи (коли ми не зазіхаємо на 15-17 т/га) при no-till буде вищою порівняно з традиційною технологією. Перевагою буде й стабільність врожаю в середньому по роках, зниження витрат на пальне та запчастини, на мінеральні добрива, зменшення амортизації техніки. Окрім того, вирішується проблема ерозії ґрунтів, відновлюється та покращується природна родючість землі, якою зможуть користуватися ще й майбутні покоління.

Р.S. Досвідчені no-till-ники рекомендують починати апробацію технології на 10-15% земель господарства, і тільки після набуття необхідного досвіду поступово збільшувати площі.

Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій компанії LNZ Group

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta