Ключові моменти гербіцидного захисту навесні

Катастрофічна відсутність вологи в ґрунті створює труднощі для вегетації с-г культур, а от бур’яни себе почувають прекрасно. Тому вже час подбати про гербіцидний захист пшениці, ріпаку, ячменю, соняшнику, сої, кукурудзи. Ігор Маліборський, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора напрямку розвитку ЗЗР під брендом DEFENDA компанії LNZ Group розповість, на що звернути увагу фермерам при підборі препаратів для захисту від бур’янів та падалиці.

Пшениця

Експерт радить при підборі гербіцидного захисту для пшениці звертати увагу на:

  • температурний режим, у якому буде працювати препарат;
  • тип забур’яненості поля (однодольні однорічні, дводольні багаторічні, кореневласні багаторічні бур’яни);
  • фаза вегетації пшениці;
  • наявність чи відсутність фітотоксичності гербіциду.

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 1 LNZ Group

А от фактор зволоженості ґрунту ролі не грає.

«Коли ми говоримо, що весняне застосування гербіцидів на пшениці — це використання гербіцидів по вегетуючій рослині, тобто це не є використання ґрунтових гербіцидів. Тому питання дефіциту вологи не є визначальним», — пояснює експерт

Щодо температурного режиму, то внесення гербіцидів проводиться лише при середньодобовій температурі +5 °C градусів і вище. Коли ж на практиці вночі температура опустилась до -2 °C, а вдень пригріло до +7 °C, то варто почекати з гербіцидним захистом.

«При середньодобовій температурі +5 °C градусів можна працювати препаратами на основі сульфонілсечовин та флорасуламів. У лінійці DEFENDA це препарати Шериф на основі Трибенурон-метил та Аксакал з діючою речовиною Флорасулам», — пояснює Ігор Маліборський

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 2 LNZ Group

При боротьбі із падалицею соняшнику або багаторічними бур’янами фермер бере до уваги стадію вегетації пшениці, а не стадію вегетації бур’яну.

«На фазі кущення прибрати падалицю соняшнику ІМІ стійких і експрес-стійких гібридів під силу препаратам Дикамба Форте Ефімер. Також має місце використання препарату Шериф, але він буде не ефективний проти падалиці соняшнику, стійкої до Імідозолінів та трибулурон-метилу», — коментує фахівець

Якщо проблема виникла, коли пшениця знаходиться в період вегетації від фази кущення до другого міжвузля, то спектр можливого використання гербіцидів звужується. Можна провести обробку препаратом Примус.

На крайній фазі застосування гербіцидів - стадії викидання прапорцевого листа експерт радить препарати Аксакал та Шериф. Можна працювати як чистими препаратами, так і їх сумішшю із нормою внесення по 15-20 г кожного продукту. В такому випадку до гербіцидів додають ад'юванти Мачо чи Супер Мачо. Окрім того в сезоні 2020 р. у лінійці DEFENDA з‘явився новий прилипач, Ліпогн (Ліпоген) з нормою використання 100 г/га**.

Ріпак

Специфіка весняної гербіцидної обробки ріпаку в тому, що потрібно спіймати момент, коли оптимальний температурний режим буде співпадати з фазою розвитку рослини. При весняному відновленні вегетації від фази 6-8 листка до викидання стрілки проходить в середньому 10-15 днів. І саме цей проміжок вважається найкращим для внесення ЗЗР.

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 3 LNZ Group

«Цього року ми маємо дуже не стандартну ситуацію, коли вдень у нас буває +20 °C, а вночі близько 0 °C. У таких умовах аграрій розуміє, що доцільніше було б звернути увагу на ґрунтові гербіциди при посіві озимого ріпаку», — зауважує Ігор Маліборський

У першу чергу весняний гербіцидний обробіток ріпаку залежить від типу забур’яненості, температурного режиму, класичні чи стійкі до імідозолінів гібриди.

Весняний тип забур‘яненості на ріпаку в більшості випадків характеризується наявністю зимуючих хрестоцвітих видів бур‘янів, осотів, в окремих випадках проблемою може стати падалиця озимої пшениці чи озимого ячменю, який фермер не проконтролював ґрунтовими гербіцидами під час посівної.

«Внесення гербіцидів у випадку дводольного типу забур‘яненості доцільне до фази стрілккування ріпакку. Наразі в українському реєстрі немає препаратів, якими можна боротися з бур'янами на ріпаку на більш пізніх термінах вегетації», — пояснює фахівець

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 4 LNZ Group

З наявних у реєстрі препаратів для боротьби з хрестоцвітними бур’янами підійдуть продукти на основі етаметсульфуронметилу. Їх можна використовувати при о температурі 5 °C на стадії сім’долі перша – друга пара справжніх листків бур’янів.

Проводити контроль залишків озимої пшениці, озимого ячменю і пирію можна препаратом Харума з діючою речовиною хізалофоп 125 г/л з нормою внесення 1-1,2 л/га**. Контроль осотів забезпечать препарати на основі клопіраліду.

Ячмінь

На сьогодні в Україні практично відсутні продукти, які можна вносити у вигляді ґрунтових під ячмінь, а з іншого боку, немає технологічного та економічного сенсу у використанні гербіцидів під посів ярого ячменю. Тому фермерам залишається лише проводити післясходову обробку.

Оптимальний період для роботи з гербіцидами — від фази кущення до прапорцевого листка.

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 5 LNZ Group

«Найширше вікно використання мають препарати Шериф, Аксакал та Примус. Так, Примус ми можемо використовувати від фази кущення до другого міжвузля ячменю, відповідно, Шериф та Аксакал від фази кущення до прапорцевого листка», — пояснив експерт

Кукурудза

Головний момент при підборі гербіцидного захисту цариці полів — це визначитись зі схемою обробітку: використання тільки ґрунтових гербіцидів, післясходових, чи скомбінувати ці дві групи разом. Повністю відмовитись від ґрунтових гербіцидів з метою економії — помилка, яка може коштувати аграрію зниження врожайності культури на 3-8 ц/га.

Контролювати однорічні злакові бур’яни на кукурудзяному полі під силу препаратам Сахара на основі ацетилхлору та ДаблТрай з діючою речовиною метолахлор і Сора-Нет з діючою речовиною пропізохлор. Контроль двосім’ядольного однорічного типу забур’яненості докорінно забезпечує використання препарату Айдахо, із діючою речовиною тербутилазин.

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 6 LNZ Group

«У фазі 3-5 листків ми маємо широкий спектр препаратів та їх сумішей, якими можемо контролювати практично всі типи забур’яності (Рим, Мусссон - злаковий тип, Кентавр - дводольний та злаковий, Ефімер, Примус, Дикамба форте, Сумаро, Аксакал – дводольний). У фазу 7-8 листків кукурудзи для контролю дводольного типу забур’яненості включаючи падалицю соняшнику та досить злісного на сьогоднішній день Ваточника Сірійського пропонується препарат Сумаро ( мезотріон 480 г/л) в нормі 0,2-0,25 л/га**. Контроль злакового типу забур’яненості в цій фазі розвиткку кукурудзи найбільш ефективно та безболісно для культури забезпечить використання препарату Муссон ( ніосульфурон 40 г/л) в нормі 1,2-1,25 л/га**. Вони будуть більш м‘які по відношенню до кукурудзи на пізній стадії вегетації», — підсумовує Ігор Маліборський

Соняшник

Найчастіше фермери сіють 3 види соняшнику: класичний, та гібриди стійкі до імідазолінів та трибенурон-метилу. Якщо ми говоримо про соняшник класичний, тоді однозначно першим і основним критерієм буде вибір ґрунтового гербіциду. Інакше, як показує практика, соняшник не виростиш.

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 7 LNZ Group

Також слід пам'ятати про факт, що соняшник є чутливими до тих чи інших діючих речовин в результаті їх можливого промивання у випадку зливових різких опадів... Тому при виборі препаратів фермер має балансувати між ефективністю контролю над забур’яненістю та відсутністю фітотоксичної дії на культуру.

«Говорячи про класичний соняшник, то система ґрунтового гербіцидного захисту 100% повинна бути присутня. При вирощуванні соняшнику, стійкого до імідозолінів та трибенурон-метилу, ми однозначно рекомендуємо використовувати ґрунтові системи захисту», — пояснює експерт

Фахівець пропонує контролювати однорічні злакові бур'яни та препаратом Сора-Нет, ДаблТрай. З дводольними бур’янами радить поборотися препаратами Перун і Айдахо.

Якщо пройтися по регіонах України, то на заході, центрі та півночі країни найбільша проблема — забур'янення лободою ) та хрестоцвітними видами бур’янів. Для цього типу забур’янення підійде препарат Айдахо. У південних областях проблематична ситуація з амброзією. Тому потрібно діяти препаратами на основі прометрину.

«Якщо говорити про норми застосування, то кількість гербіциду буде залежати від типу ґрунту, зволоження, механічного складу, гумусу. Для препарату Сора-Нет ці межі коливатимуться від 1,8 до 2.2 л/га в сумішах та 2-3 л/га при самостійному застосуванні **. Але слід зазначити, що препарати Сора-Нет, Дабл Трай Сахара, Перун, Айдахо — суто ґрунтові гербіциди. Тобто їхнє використання по вегетуючих рослинах соняшнику недопустиме», — пояснює Ігор Маліборський

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 8 LNZ Group

Післясходові гербіциди на ІМІ та трибенурон-метил стійких гібридах соняшнику необхідно застосувати на стадії вегетації 4-6 листків культури. Це крайня точка вегетації, коли фермер отримає ефективний захист, а препарати матимуть найменшу фітотоксичну дію щодо культури.

Для післясходової обробки соняшнику, незалежно до якого типу він належить, контроль злакового типу забур’яненості б забезпечать препарати Харума з діючою речовиною хізалофоп-п-етил - 125 г/л та Блейд з діючою речовиною клетодим 120 г/л** у відповідних нормах.

Соя

Гербіцидний захист бобової культури слід розпочати з грунтових гербіцидів, наприклад Сора-Нет у нормі 1,8 -2 л/га і Матар ( метрибузин 600 г/л) 0,3-0,35 л/га**. Єдине обмеження щодо використання цієї схеми є те, що на ринку України існують деякі сорти сої, які не стійкі до діючої речовини метрибузин.. Тоді доцільною та безпечною буде комбінація Сора-Нет в нормі 1,8-2 л/га плюс Перун 2-2,5 л/г**.

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 9 LNZ Group

Післясходовий захист доцільно проводити у фазі 1-3 трилисника сої. Це найменш вразлива фаза сої відносно дії гербіцидів.

«Крайня фаза, коли ще можна обробляти гербіцидом, це початок бутонізації. На цьому етапі рекомендуємо Бантен і Клаттер», — рекомендує Ігор Маліборський

Проти дводольних та злакових бур’янів — 4 доволі самодостанім заходом буде використання гербіциду Брокс (імазамокс 40 г/л) в нормі 0,75-1,00 л/га**. Але ми рекомендуємо попередньо проконсультуватися із представниками бренду DEFENDA, адже кожне поле індивідуальне.

Для контолю злакового типу забур’яненості найбільш ефективним є застосування препаратів на основі клетодиму. Бренд DEFENDA пропонує застосування гербіциду Блейд в нормі 0,8-1,6 л/га**. Окрім цього досить широко застосовуються продукти на основі хізалофоп-петилу (Харума 0,6-1,0 л/га)**

Ключові моменти гербіцидного захисту навесні фото 10 LNZ Group

В системі післясходового захисту сої слід звертати уавагу на те, що розрив в застосуванні протидвольних та протизлаккових гербіцидів повинен становити не менше 5-6 діб.

Арсенал сучасних ЗЗР дозволяє дозволяє забезпечити контроль більшості бур’янів та падалиці сільсьогосподарських культур, що є невід’ємною частиною сучасних сівозмін. Економічна ефективність та агрономічна допустимість їх використання — запорука високої урожайності сьогодні та в майбутньому


Джерело: Kurkul.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta