Хто стоїть за розвитком агротехнологій: досвід фахівця

Вибір професії — одне з найважливіших рішень в житті кожної людини. При цьому хтось керується особистим інтересом до професії, комусь важливий престиж чи дохід. А нашим читачам допомагає визначитися з цим питанням любов до агро!

AgroRobota.com.ua дізналася у менеджера з розвитку агротехнологій в східному регіоні компанії LNZ Group Сергія Уварова нюанси його професії: посадові обов’язки, головні якості та вікові вимоги таких фахівців. А головне — хто стоїть за розвитком агротехнологій на українських полях.

Хто стоїть за розвитком агротехнологій: досвід фахівця фото 1 LNZ Group

AgroRobota.com.ua: Що входить в обов'язки менеджера з розвитку агротехнологій? 

Сергій Уваров: В агродепартаменті LNZ Group фактично за кожною областю закріплений менеджер з розвитку агротехнологій, обов’язки якого охоплюють широке коло питань. Зокрема, це тісна співпраця з торговою командою у напряму впровадження в господарства ексклюзивних брендів з портфоліо нашої компанії, що передбачає розроблення технологій вирощування та систем захисту сільськогосподарських культур, повний супровід господарств від посіву до збирання шляхом надання консультацій. Також ведеться активна робота з закладення демонстраційних ділянок, проведення семінарів та навчань.

AgroRobota.com.ua: Скільки часу потрібно щоб виростити випускника агрономічного факультету до рівня професіонала?

Сергій Уваров: Це все індивідуальне та умовне, проте обов‘язково потрібно мати досвід роботи на виробництві як мінімум 3–5 років, для того щоб зрозуміти особливості та специфіку роботи агронома. Окрім того, для досягнення рівня професіонала потрібно постійно розвиватися та займатися самовдосконаленням.

AgroRobota.com.ua: Чи може бути на цій посаді «самоучка»?

Сергій Уваров: Однозначно, профільна освіта є фундаментом формування майбутнього різносторонньо обізнаного професіонала, хоча й не виключено, що людина-самоучка теж може бути гарним спеціалістом. Власне, в нашому колективі всі мають агрономічну освіту, а деякі й ступінь кандидата сільськогосподарських наук.

Хто стоїть за розвитком агротехнологій: досвід фахівця фото 2 LNZ GroupAgroRobota.com.ua: Наразі відчувається брак молодих фахівців?

Сергій Уваров: Так, працюючи та спілкуючись з багатьма агрономами та керівниками господарств, відчувається нестача компетентних молодих кадрів.

AgroRobota.com.ua: Що відрізняє Вашу діяльність від роботи агронома? 

Сергій Уваров: Тут потрібні більш глибокі як теоретичні, так і практичні знання технологій вирощування сільськогосподарських культур, біологічних особливостей культури, механізмів роботи тих чи інших пестицидів. Також потрібно постійно бути в курсі всіх новинок ринку.

AgroRobota.com.ua: Як бути обізнаним у новинках і завжди тримати руку на пульсі?

Сергій Уваров: Моніторити сучасний ринок, читати наукові і науково-публіцистичні статті та, головне, спілкуватися з людьми, що користувалися новинками.

AgroRobota.com.ua: Чи є важливим вік працівника на посаді менеджера з розвитку агротехнологій?

Сергій Уваров: Я вважаю, що першочерговим чинником є професійні знання та навички, а не вік.

AgroRobota.com.ua: З якими спеціалістами співпрацюєте найчастіше? З ким простіше знайти спільну мову?

Сергій Уваров: Враховуючи специфіку роботи, частіше за все доводиться спілкуватися з власниками господарств та агрономами. Також при закладенні демополігонів зустрічаємося зі спеціалістами інших компаній, де спілкуємося та ділимося цікавою інформацією та фактами. Звичайно, простіше спілкуватися зі спеціалістами свого профілю, як кажуть «рибак рибака…», оскільки є безліч спільних інтересів.

Хто стоїть за розвитком агротехнологій: досвід фахівця фото 3 LNZ GroupAgroRobota.com.ua: Чи відчули ви на своїй роботі вплив пандемії коронавірусу та карантину?

Сергій Уваров: В інтернет-ресурсах зустрічаються меми, де незалежно від будь-яких обставин «трактор знаходиться в полі», тобто робота в сільському господарстві не зупиняється… В більшому ступені вплив пандемії відобразився на можливості масових зборів, а саме проведення семінарів, тренінгів, днів поля, що дають можливість особистого спілкування. Альтернативою цьому стають заходи в онлайн форматі, хоча мені більше до душі «живе» спілкування.

AgroRobota.com.ua: На Вашу думку, які головні якості необхідно мати, щоб обіймати посаду менеджера з розвитку агротехнологій?

Сергій Уваров: Окрім професіональних якостей, потрібно бути цілеспрямованим, комунікабельним, відкритим до діалогу та доступним впродовж 24 годин на добу.

AgroRobota.com.ua: Яку б пораду дали молодим спеціалістам, які хочуть працювати у агрономії?

Сергій Уваров: Ті п’ять років, які були покладені на навчання є тільки початком нелегкого шляху агронома. Потрібно постійно працювати над собою та не зупинятися на досягнутому.

Джерело: Аgrorobota.com.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta