Гербіцидний захист цукрових буряків

Гербіцидний захист цукрових буряків фото 1 LNZ GroupСучасні технології вирощування цукрових буряків та ґрунтово-кліматичні умови дають можливість отримувати урожайність солодких коренеплодів на рівні 60-70 т/га. Багато господарств забезпечують такий рівень урожайності, а в деякі роки і перевищують його.

Одним із чинників, який дає можливість отримати такі високі врожаї, є ефективний контроль бур’янів у посівах цукрових буряків. При цьому необхідно враховувати біологічні особливості культури, яка має дуже низьку конкурентну спроможність на початкових етапах росту 50 і більше днів вегетації, до змикання листків у міжряддях.

Систему захисту цукрових буряків від бур’янів можна розділити на досходову  і післясходову.

Враховуючи розтягнутий період сходів цукрових буряків та формування першої пари справжніх листків, доцільно застосовувати гербіциди до появи сходів, які мають ґрунтову дію і забезпечують чисті посіви впродовж 30-40 днів, стримуючи появу сходів бур’янів шляхом пригнічення їхніх паростків у ґрунті. За внесення ґрунтових гербіцидів необхідно враховувати рівень забезпечення вологою, вміст гумусу і кислотність ґрунту. Для контролю однорічних злакових (мишій, куряче просо, лисофіст польовий, пальчатка, просо селянське) і деяких однорічних дводольних (грицики звичайні, лобода біла, види ромашки, види щириці, види гірчаку) бур’янів використовують препарати Дабл Трай (метолахлор, 960 г/л) 1,3-1,6 л/га або Сора-Нет (пропізохлор, 720 г/л) 2,0-3,0 л/га. Для розширення спектру та підсилення дії проти дводольних видів бур’янів до перерахованих додають препарат Кушон (метамітрон, 700 г/л) 2,0-2,5 л/га, який є абсолютно нефітотоксичним для культури як за досходового (ґрунтового), так і за післясходового застосування у посівах цукрових буряків.

Критичний період, під час якого конкуренція між рослинами цукрових буряків мінімальна, за відсутності сходів бур’янів, є період до змикання листків у міжряддях. Основна маса насіння бур’янів, розміщених у верхньому шарі ґрунту, — це в своїй більшості однорічні види, які мають розтягнутий період проростання. Тому важливо у цей час утримувати посіви в чистому від бур’янів стані за рахунок ефективних гербіцидів. Для цього здійснюють декілька послідовних обприскувань за мірою появи нових хвиль сходів бур’янів.

Для ефективного контролю після сходів є обов’язкова поява сходів культури (перша пара справжніх листків) та масова поява дводольних бур’янів, які повинні знаходитись у фазі від сім’ядолі до двох справжніх листків, що дає можливість застосовувати мінімальні норми препаратів через відсутність фазової стійкості бур’янів до гербіцидів. На більш пізніх фазах розвитку бур’яни стають більш стійкими до гербіцидів за рахунок утворення більшого шару воску. Для контролю бур’янів у даний період використовують препарат Бета Гард (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етаофумезат, 112 г/л) 1,0 л/га. Для розширення спектру та підсилення дії проти дводольних видів бур’янів до перерахованих додають препарат Кушон (метамітрон, 700 г/л) 1,0-1,5 л/га, особливо за умов прохолодної весни.

Гербіцидний захист цукрових буряків фото 2 LNZ GroupВажливо не допустити переростання бур’янів, тому що для їх контролю необхідно буде збільшувати норми внесення препаратів або підсилювати суміші іншими, відповідно це буде впливати на рослини цукрових буряків. Також слід пам’ятати що у цукрових буряків за появи третьої-четвертої пари листків відбувається линька кореня, після чого починається формування анатомічної будови кореня і накопичення цукрози, отже висока фітотоксичність від гербіцидів у даний період небажана. Тому наступне внесення гербіцидів слід проводити не пізніше ніж через 6-12 днів після першого обприскування (індикатором може бути поява сім’ядоль бур’янів лободи білої чи будь якого виду щириці) здійснюють друге внесення з використанням суміші препаратів Бетагард (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етаофумезат, 112 г/л) 1,0 л/га та Кушон (метамітрон, 700 г/л) 1,0-1,5 л/га і Панголін (трифлусульфорон-метил, 500 г/кг) 0,01 л/га з додаванням поверхнево активної речовини Мачо (етоксилат-ізодециловий спирт, 900 г/л) 0,2 л/га. Поєднання цих діючих речовин дає можливість ефективно контролювати щирицю звичайну, паслін чорний, гірчак березковидний, калачики непомітні, канатник Теофраста.

Через 10-12 днів після другого обприскування після чергової масової появи бур’янів здійснюють третє внесення з використанням суміші препаратів Бетагард (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етаофумезат, 112 г/л) 1,0 л/га та Панголін (трифлусульфорон-метил, 500 г/кг) 0,01 л/га з додаванням поверхнево активної речовини Мачо (етоксилат-ізодециловий спирт, 900 г/л) 0,2 л/га.

Орієнтовно у цей час проростають однорічні злакові види, зокрема мишій сизий, мишій зелений, плоскуха звичайна. Також починають інтенсивний ріст багаторічні злакові види зокрема пирій повзучий. Багаторічні коренепаросткові види бур’янів, такі як осот жовтий, осот рожевий, будяк польовий, інтенсивно формують розетку, тому через 7-10 днів після третього обприскування здійснюють четверте з використанням суміші препаратів  Харума (хізалофоп-П-етил, 125 г/л ) 1,0-1,2 л/га або Блейд (клетодим, 120 г/л ) 1,4-1,8 л/га та Піраміда (клопіралід, 300 г/л) 0,4 л/га з додаванням поверхнево активної речовини Супер Мачо (модифікований поліефір трісілоксан 85% + аллілоксіполіетиленгліколь 15%) 0,1 л/га.

Гербіцидний захист цукрових буряків фото 3 LNZ GroupУ посівах цукрових буряків з другої половини червня відбуватиметься змикання міжрядь, що перешкоджатиме доступу світла до поверхні ґрунту й появі нових сходів бур’янів. Проте такий контроль бур’янів буде лише у посівах, у яких густота стояння та рівномірність розміщення рослин на площі будуть достатніми. Так, у зоні достатнього забезпечення вологою густота цукрових буряків на період збирання культури повинна становити 100-110 тис. шт./га, нестійкого — 95-100 і недостатнього — 90-95 тис. шт./га.

Якщо посіви не відповідають наведеним вище показникам, то вони вважаються зрідженими, і навіть за якісно здійсненого захисту буде присутнє повторне забур’янення, яке суттєво впливатиме на урожайність та якість культури. 

Отже, завдяки препаратам від бренду DEFENDA можна забезпечити ефективний захист цукрових буряків протягом усієї вегетації, що дає можливість отримувати гарні врожаї з високими показниками якості.

В разі виникнення додаткових запитань можете звернутися до представника агродепартаменту.

Джерело: Agroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta