Фунгіцидний захист соняшника в сезоні 2022

Фунгіцидний захист соняшнику має свої нюанси, які треба врахувати, плануючи проведення обробок та обираючи відповідні препарати. Про особливості, які варто мати на увазі, розповів Олександр Котигора, менеджер з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group. «Насичення сівозмін соняшником по-різному впливає на поширення у сівозміні хвороб та накопичення у ґрунті грибів-збудників. Найбільше накопичення спостерігається у  сівозміні, де під соняшник відведено 40-50% посівної площі. В Україні на  сьогоднішній день висівається більше 5 млн/га соняшника, що однозначно впливає на його захист», — зауважує фахівець.Чи потрібний фунгіцидний захист?

Фунгіцидний захист соняшника в сезоні 2022 фото 1 LNZ GroupСоняшник, втім, як і будь-яка сільськогосподарська культура, потребує не лише створення оптимальних умов для зростання і  розвитку, але і всебічного захисту. Щоб отримати високий та якісний врожай соняшнику, слід окрім бур’янів подбати про захист від хвороб, адже саме через хвороби часто втрачається близько 30% врожаю культури, у тяжких випадках і набагато більше.

Від чого потрібно відштовхуватись при виборі фунгіцидного захисту?

Обираючи фунгіцид, рекомендуємо насамперед звертати увагу на:

  • фітосанітарний стан поля;
  • прогнозований розвиток інфекції;
  • технологію вирощування культури;
  • ґрунтово-кліматичні умови регіону.

Обирати фунгіцид потрібно з огляду на заплановану врожайність, строки посіву, попередник, тип ґрунту, фітосанітарний стан поля, основні проблеми минулого року, агрокліматичні умови, які складаються протягом вегетаційного періоду.

Як визначити хворобу?

Щоб визначити, які хвороби присутні на полі, є багато способів, каже Олександр Котигора.

«По-перше, ми можемо здати листя на аналіз в лабораторію. Ми можемо подивитися у довіднику і визначити, та чи інша хвороба присутня на нашому полі. Але є найкращий, перевірений метод — просто заходимо на поле, йдемо метрів 500, з періодичністю 50 м вириваємо по листку. Вириваємо приблизно 100 листків. Потім ми  розкладаємо їх на столі і визначаємо, чи є у нас хвороба чи нема. Якщо листок зелений — все чудово, нема хвороби. Якщо щось є, ми вже дивимось, яка саме там хвороба. Якщо хвороба присутня відсотка 2-3, то розуміємо, що треба соняшник захистити», — радить експерт.

Фунгіцидний захист соняшника в сезоні 2022 фото 2 LNZ GroupТакож важливо правильно обрати терміни для проведення дослідження поля на наявність хвороб.

«Ми це робимо у фазі 4 листків, адже хвороби починають свій прояв у фазі 4 листків. На сьогодні є багато хвороб соняшника. Найпоширеніші: альтернаріоз,  фомоз, іржа, борошниста роса, фомопсис, септоріоз. Також поширеними хворобами стебла та кошику соняшника є фомоз, фомопсис, склеротиніоз, суха гниль, сіра гниль, іржа, біла гниль. Якщо ми не будемо захищати соняшник, ці шкідливі хвороби можуть знищити врожаю від 30 до 70%», — каже Олександр Котигора.

Фаза внесення фунгіциду

На ранніх етапах  захист соняшнику проводиться приблизно у фазу 6-10 листків. При першому внесенні фахівець рекомендує вносити бакову суміш: Абсолют (карбендазим, 500 г/л) 0,5 л/га + Парацельс (флутріафол, 250 г/л) 0,5 л/га.

Друге внесення він радить робити у фазу зірочки. Це найкраща фаза для захисту соняшника на другому етапі внесення. Для цього Олександр Котигора рекомендує бакову суміш: 

Старк (азоксистробін, 250 г/л) 0,4 л/га + Спліт (дифеноконазол, 250 г/л) 0,4 л/га

Також експерт наголошує, що є різниця між одноразовим і дворазовим внесенням фунгіциду, адже якщо захищати соняшник протягом повного вегетаційного періоду, то результат буде найкращий.

«Компанія Lnz Group в рамках проекту Mini Hub, що проводився у різних регіонах України, отримала такі дані за 3 роки на більше ніж 10 ділянках. При використанні одного захисту на соняшник — прибавка врожаю становить від 2 до 3 ц/га. А  при двократному внесенні фунгіцидів — прибавка урожаю становить 5-6 ц/га», — зазначає він.

Норми внесення пан Олександр радить визначати залежно від мети обробки. Профілактичне  застосування має на меті не допустити взаємодію фітопатогенних організмів з тканинами рослини до її ураження.. В цьому випадку варто використовувати мінімальну норму препарату. Терапевтична дія фунгіцидів передбачає запобігання розвитку патологічного процесу і виникненню симптомів хвороби на уражених органах рослини. В цьому випадку працюємо у повній нормі препарату.

Які норми внесення фунгіцидів в період вегетації?

Фунгіцидний захист соняшника в сезоні 2022 фото 3 LNZ GroupНорма внесення фунгіцидів в період розвитку рослини зумовлюється біологічними особливостями  розвитку збудника хвороби і фізико-хімічними властивостями препарату. Профілактичне застосування фунгіцидів більш ефективне  в порівнянні з терапевтичною дією .

«Це говорить про те, що,  коли ми працюємо профілактично, ми можемо використовувати мінімальну норму фунгіцидів. Коли ми бачимо, що на соняшнику вже є хвороба, — нам однозначно треба працювати в повній нормі препаратів. DEFENDA у своєму портфоліо має широку лінійку ефективних фунгіцидів, які забезпечують збереження здорових рослин соняшнику впродовж всього вегетаційного періоду. З усіма цінами, а також наявністю фунгіцидів і їх придбанням ви можете ознайомитися в інтернет-магазині LNZ Web. Для консультації щодо стану зернових на вашому полі, рекомендуємо звернутися до представників Агродепартаменту у регіоні, контакти яких ви можете знайти на сайті», — підсумував Олександр Котигора.

Раціональний підхід до захисту соняшнику дозволить зберегти урожайність і отримати запланований врожай, незважаючи на погодні умови року.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta