Як провести гербіцидний захист посівів соняшника

В  сьогодняшніх умовах дефіциту ресурсів загострюється потреба у корегуванні раніше сформованих технологій вирощування. Проте обов’язковою умовою отримання високих врожаїв є боротьба з сегетальною рослинністю, оскільки вона суттєво знижує врожайність та якість насіння соняшника.

Як провести гербіцидний захист посівів соняшника фото 1 LNZ GroupПро це розповів Сергій Уваров, менеджер з розвитку технологій компанії LNZ Group.

«Останніми роками високу ефективність показує застосування комбінованої схеми гербіцидного захисту, яка передбачає внесення ґрунтових та страхових гербіцидів. Проте в нинішніх умовах цей підхід може не забезпечити очікуваної рентабельності виробництва соняшника, в тому числі й через дефіцит посівного матеріалу», — зазначає експерт.

За його словами, при виборі оптимальної гербіцидної схеми захисту посівів соняшнику від бур’янів керівним чинником є історія поля, яка характеризує видовий склад бур’янів та ступінь забур’яненості. Залежно від цього визначається доцільність застосування ґрунтових чи страхових гербіцидів або їх поєднання.

«Наразі доцільним є застосування однокомпонентних препаратів, дія яких спрямована на знищення конкретної групи бур’янів. Відповідно є можливість комбінування різних діючих речовин однокомпонентних препаратів залежно від видового складу бур’янів конкретного поля. Цей підхід є більш бюджетним порівняно з внесенням полікомпонентних гербіцидів з усталеним складом», — каже пан Уваров.

На чистих від бур’янів полях достатньо внесення ґрунтових гербіцидів, — наголошує фахівець. На полях, де присутні бур’яни, які важко контролювати ґрунтовими гербіцидами потрібно застосовувати страхові гербіциди. У випадку сильної забур’яненості полів комбінується використання ґрунтових та страхових гербіцидів.

«Компанія LNZ Group в своєму портфоліо має лінійку засобів захисту рослин бренду DEFENDA, які представлені однокомпонентними препаратами. Це ґрунтові гербіциди Айдахо (тербутилазин, 500 г/л), Дабл Трай (метолахлор, 960 г/л), Перун (прометрин, 500 г/л), Сахара (ацетохлор, 900 г/л), Сора-Нет (пропізохлор, 720 г/л). Для захисту класичних гібридів соняшнику післясходово пропонуються препарати Айлар (аклоніфен, 600 г/л), який також можна вносити до появи всходів культурних рослин проти дводольних бур’янів, Харума (хізалофоп-п-етил, 125 г/л) та Блейд (клетодим, 120 г/л) — проти злакових бур’янів», — зазначив Сергій Уваров

.За його словами, на полях, де наявні бур’яни, що важко контролюються ґрунтовими гербіцидами рекомендовано вносити препарат Шериф (трибенурон-метил, 750 г/л).

Якщо присутній вовчок соняшниковий, то гербіцидний захист передбачає застосування страхових гербіцидів проти широкого спектру бур’янів, таких як Брокс (імазамокс, 40 г/л) та Імпреза (імазамокс, 33 г/л + імазапір, 15 г/л). В цілому, для отримання бажаних врожаїв насіння соняшника в будь-якому випадку потрібно застосовувати гербіциди, обираючи їх адресно під кожне поле відповідно до видового складу бур’янів та ступеню забур’яненості, надаючи при цьому перевагу однокомпонентним препаратам.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta