Економічна економія: виростити соняшник без базових помилок

Посівні площі під соняшником цього сезону прогнозуються на рівні 5-5,5 млн проти 6 млн у 2021 році. Хоча ще восени аграрії били на сполох щодо забезпечення якісним посівним матеріалом, дистриб’ютори та вітчизняні виробники постарались зробити все можливе, аби дефіциту не було.

Економічна економія: виростити соняшник без базових помилок фото 1 LNZ GroupВсе ж одним із найважливіших обмежувальних факторів для фермерів залишається наявність насіння.

Керівник напряму соняшнику компанії Strube Ukraine GmbH Юрій Унрод зазначає, що деякі насіннєві компанії зменшили минулого року ділянки гібридизації від 20 до 50%, оскільки території Херсонської, Запорізької, Миколаївської областей є тимчасово окупованими або ж непридатними для діяльності, а там були налаштовані певні умови для вирощування якісного насіннєвого матеріалу.

Другим фактором стало те, що в основних країнах-виробниках насіння соняшнику — Франції та Іспанії — були надскладні погодні умови влітку, що призвело до зменшення валу виробництва.

  І третє, у країнах ЄС збільшились площі посівів під соняшником — більше 5 млн га, що є піковим показником.

За загальними оцінками, 80% українського ринку зараз забезпечено насіннєвим матеріалом соняшнику. На сьогодні з вільного обсягу насіння у дистриб’юторів є соняшник класичної технології. А все більшим попитом користуються хімічні продукти, які підходять під технологію Сульфо або системи Clearfild чи Clearfild+. Соняшник під технологію Сульфо має дуже високий попит як за рівнем захисту від бур’янів, так і з економічного боку. Саме насіння цих гібридів першим стало дефіцитним.

Хоча альтернативи кукурудзі немає, і потрібно дотримуватись сівозміни, але рахуючи точку беззбитковості, якщо ціна на зернову групу не буде збільшуватись, господарство у найкращих умовах вийде в нуль, а загалом працюватиме в мінус. 

Фермери готові сіяти соняшник через 2 роки, вже не говорячи про соняшник після соняшнику.

Базові рекомендації від Strube Ukraine GmbH щодо підбору гібриду соняшнику

Економічна економія: виростити соняшник без базових помилок фото 2 LNZ GroupВарто зауважити, що це лише рекомендації. Не можна «ламати» психологію фермера, оскільки він найкраще знає своє поле і розуміє технологію. Лише після детального вивчення поля, часу спостережень можна дати більш експертну оцінку та поради.

Базовим є те, що якщо господарство використовує екстенсивну технологію, не даючи або лімітуючи кількість добрив, відповідно, варто підбирати гібриди екстенсивного характеру. 

Велика помилка використовувати інтенсивний продукт під екстенсивну технологію.

Слід пам’ятати: екстенсивна технологія — екстенсивні або помірно інтенсивні продукти. Якщо господарство знижує затрати на захисті — потрібно обирати соняшник під технологію Сульфо. 

Якщо є велика вірогідність масштабного засмічення соняшниковим вовчком — панацеєю є системи Clearfild та Clearfild+. 

Якщо ж фермер має можливість посіяти по хорошому попереднику, на високогумусних ґрунтах, є впевненість у запасі вологи, тоді варто обирати інтенсивний гібрид і очікувати на урожай 3,5+ т/га.

Якщо брати до уваги регіональність: центр, північ, захід — є ризики більшої кількості зволоження, що підвищує ризики виникнення грибкових захворювань. Тому, обираючи продукт, потрібно розуміти, яка генетична толерантність гібриду до ряду основних хвороб.  

Якщо брати південні, південно-східні регіони — варто звертати увагу, які раси вовчка присутні на полях, чи вистачає толерантності у класичних гібридів соняшнику, чи потрібно додавати продукти Clearfild. 

До прикладу, у господарствах західних областей не можна вирощувати пізньостиглі чи навіть середньостиглі гібриди соняшнику, оскільки культура не встигає достигати.

Комунікація з фермером є надважливим фактором для підбору ефективного продукту. А правильно підібраний гібрид під технологію господарства — це 50% успіху для майбутнього врожаю.

Коли сіяти соняшник

Соняшник не любить потрапляти у холодний ґрунт, на глибині 10 см повинно бути не нижче +8°С. Якщо покласти насіння у холодний ґрунт, очікуйте на втрати, рвані та недружні сходи, пошкодження шкідником тощо.

«На півдні та південному сході триває постійна боротьба за вологу. В моїй практиці були випадки, коли аграрії починали сіяти соняшник з кінця лютого. Я не прихильник екстремальних експериментів у виробничих посівах, у такому випадку це стає відповідальністю агронома чи керівника господарства», — коментує Юрій Унрод. 

Дуже часто співпадає, що оптимальні терміни посіву настають після Великодня. І саме цього року цей час буде з 16 квітня. Зараз — це оптимально ранній посів соняшнику. Оптимально пізній — орієнтовно до 10 травня. 

Станом на сьогодні у південних регіонах у середньому випало 30 мм опадів, що дає більш оптимістичні прогнози для забезпечення вологою. Коренева система соняшнику «вміє і знає», де шукати вологу, тому головне — покласти на вологе ложе і мати дружні сходи. Надалі критичними періодами для вологозабезпечення є 10-14 днів перед цвітінням і після цвітіння для наливу кошика.

Коротко про польовий менеджмент

Економічна економія: виростити соняшник без базових помилок фото 3 LNZ GroupКожного року, як не дивно, настає весна, і потрібно сіяти. Але все ж часто бувають несправності техніки у полі, неналежна підготовка трактора чи сівалки, що може змістити строки сівби. 

Дуже важливою є підготовка ґрунту. Не рідкістю стала ситуація на полі, де лише зібрана кукурудза, або ж поодинокі випадки, що соняшник досі стоїть у полі. Про якісну підготовку ґрунту та повернення макроелементів у цьому випадку вже не може йтися. 

Далі слід зважено підходити до внесення гербіцидного захисту. Не варто чекати, коли той чи інший бур’ян стане перерослим, або поки всі можливі бур’яни з’являться на полі, а тоді вносити критично максимальні дози препарату. Це додатковий стрес для вегетації рослини, що, відповідно, нестиме плачевні наслідки. 

Минулого року було нашестя грибкових хвороб, що призводило до 50% втрат на кінцевому етапі дозрівання культури. Тому постійний контроль і профілактичні заходи можуть врятувати від непередбачуваних негативних наслідків.

Джерело: Аgroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta