Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника

Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника фото 1 LNZ GroupЦьогоріч технологічні платформи формату mini-hub від компанії LNZ Group знову запросять аграріїв для обміну досвідом та обговорення результатів проведених досліджень. За словами менеджерів компанії LNZ, Mini Hub-и представляють собою навчально-демонстраційний полігон, де вирощують ексклюзивні гібриди та випробовують нові системи захисту та живлення.

Харківська область

Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника фото 2 LNZ GroupНа Mini-hub-і у Красноградському районі Харківської області на 3 га вирощують 6 гібридів зернової кукурудзи. Ця платформа розташована в зоні Лісостепу, що характеризується періодично промивним типом водного режиму, проте останніми роками у регіоні фіксується аридизація, яка проявляється у зменшенні кількості опадів та їх нерівномірному розподілі протягом року.

«Минулоріч у травні було досить багато дощів, а надалі — посуха. Цьогоріч також весна досить затяжна. Враховуючи ці нестійкі погодні умови, ми стараємось обрати найбільш стійкі гібриди з нашої лінійки, що пристосовані до таких обставин. У компанії активно випробовуємо нові гібриди, а також ті, що пристосовані до умов непостійного зволоження чи температурних перепадів», — зауважив Сергій Уваров, менеджер з розвитку технологій компанії LNZ. 

На Харківщині випробовують лінійку зернової кукурудзи, а саме 6 гібридів бренду UNIVERSEED, як-от UNI3510/EXPM032 (ФАО 220), UNI310/ЕХРМ015 (ФАО 260), UNI3410/EXPM013 (ФАО 290), EXPІ143 (ФАО 340), UNI3511/EXPH003 (ФАО 350) та  новинка EXPB003 (ФАО 440). Найбільш оптимальні ФАО для регіону 250-350, але минулорічні дані стверджують, що найкраще себе продемонстрували гібриди з ФАО 200-300 та 400-500.

Цьогоріч на платформі випробують гібриди з мінімальним та максимальним ФАО.

«Попередником під культуру була озима пшениця. Після збирання врожаю зернової було проведено лущення стерні та глибоке рихлення на глибину 27 см. Навесні закрили вологу та провели передпосівну культивацію. З осені вносили 300 л/га у фізичній масі аміачної води та 100 кг/га діамонійфосфату. При сівбі добрива не вносились», — розповів пан Сергій.

Цьогорічні терміни посівної змістили майже на 3 тижні, але в цілому культуру посіяли в оптимальної температури ґрунт з достатніми запасами продуктивної вологи. Сіяли кукурудзу протягом 10 травня на глибину загортання 5 см. В середньому норми висіву кукурудзи в регіоні цього Mini-hub-у варіюється від 60 до 70 тис. насінин на га залежно від зони зволоження, у компанії на випробувальних полях проводять експеримент з нормою висіву 70 тис. га. 

«Система захисту передбачала використання бакової суміші гербіцидів Сора-Нет (д.р. пропізохлор) у нормі 2 л/га, що захищатиме посіви від однорічних злакових бур'янів, та Айдахо (д.р. тербутилазин) у нормі 2 л/га. Норма робочого розчину — 300 л/га. Також плануємо використання післясходових гербіцидів Муссон (д.р. нікосульфурон) в нормі 1,25 л/га для боротьби з однорічними та багаторічними злаковими бур'янами з додаванням гербіциду Примус (д.р. флорасулам) у нормі 0,5 л/га, що захищатиме посіви від падалиці соняшника», — додав менеджер компанії.Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника фото 3 LNZ Group

Таку систему захисту у компанії вже випробовували й раніше, практикують її незалежно від зони вирощування та ґрунтово-кліматичних умов регіону, оскільки вона ефективно працює. Сергій Уваров відзначає, що серед злакових бур'янів найбільш поширеними є плоскуха звичайна, сизий та зелений мишій, серед дводольних — лобода біла, щириця біла та амброзія полинолиста.

«Серед шкідників у нас найбільше спостерігається поширення попелиці, стеблового метелика та кукурудзяної совки. Найчастіше на кукурудзі ми фіксуємо сажкові хвороби. Від хвороб посіви сільськогосподарських культур захищає надійний протруйник, зараз використовуємо Арес (д.р. металаксил-М), системний фунгіцидний препарат, що має лікувальні властивості», — підсумував Сергій Уваров.

Враховуючи погодно-кліматичні відмінності кожного сезону та строкатість ґрунтового покриву Харківської області, у компанії планують продовжувати дослідження в інших господарствах з метою визначення максимального потенціалу як гібридів від бренду UNIVERSEED, так і ефективності системи захисту від DEFENDA.

Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська області

На Дніпропетровщині та Донеччині закладено по 2 Mini-hub-а, а на Кіровоградщині — 1. Всього на ці демонстраційні мережі виділено майже 20 га. На обох платформах Дніпропетровщини закладено досліди вирощування соняшника та кукурудзи. Ці ж культури вивчають у Кіровоградській області, а лише олійну на Донеччині.

«На всіх ділянках, де розміщені Mini-hub-а, ґрунти переважно чорноземи звичайні. На Дніпропетровщині одна з платформ розташована ближче до Харківської області, тоюто в зоні лісостепу, а інша — на кордоні Дніпропетровської та Запорізької областей, у Синельниківському районі — у зоні степу. На Кіровоградщині Mini-hub знаходиться у лісостеповій зоні, а на Донеччині — в степу», — розповів Сергій Корнюшенко, менеджер компанії .Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника фото 4 LNZ Group

Цьогоріч розтягнулись терміни посіву, адже осінь була посушлива і у багатьох господарствах фіксували малу кількість вологи в ґрунті. Весна цьогоріч видалась дощова у цих областях.

«Минулого сезону в деяких регіонах ми розпочинали першу сівбу 10 квітня, а цього року — 23 квітня. На Донеччині на початку червня у декількох господарствах ще досівали площі під соняшником. Там планують завершити сівбу до 10 червня. З 23 квітня по 5-8 травня на Дніпропетровщині тривала посівна на наших платформах, у Донецькій області ми засіяли з 25 по 29 травня. Посівні площі на Кіровоградщині засіяли з  5-20 травня», —  зауважив пан Сергій.

Цьогоріч на платформах заклали досліди по вивченню гібридів бренду UNIVERSEED. ФАО представлене від 240 до 440, що є найактуальнішим серед аграріїв Дніпропетровщини та Кіровоградщини. Гібриди з більшим ФАО в цих областях не вирощують, адже вони потрапляють під запал і не показують найкращої продуктивності. Гібриди соняшника для оптимальних термінів сівби минулоріч обирали з періодом вегетації 105-115 днів, в пізні терміни сівби — 90-105 днів, а в ранні — 125-128 днів.

Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника фото 5 LNZ Group

«Цьогоріч ми анонсуємо ексклюзивну лінійку гібридів Strube. Закладені досліди на гібриди Целсо, Фаусто, Меро, Фабуло, Сорес, Баско та Орфео. З лінійки гібридів кукурудзи сіяли  UNI3510/EXPM032 (ФАО 220), UNI310/ЕХРМ015 (ФАО 260), UNI3313/EXPH002 (ФАО 330), EXPІ143 (ФАО 340), UNI3511/EXPH003 (ФАО 350). Також у двох точках без поливу закладений гібрид EXPB003 (ФАО 440)», — підкреслив менеджер компанії.

Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника фото 6 LNZ GroupНа всіх ділянках сіяли рекомендовані норми висіву для зон з сухим кліматом, тобто мінімальні норми. Соняшник сіяли з нормою висіву 55 тис. насінин на га, а кукурудзу — 65 тис. га, тобто рекомендовані норми для зони Степу. Минулоріч ці ж гібриди кукурудзи на Mini-hub-ах висівали з нормою 70-72 тис. насінин на га. 

«Минулорічна врожайність кукурудзи з такою нормою варіювалась від 2,5 до 5 т/га на Дніпропетровщині, а через посуху отримували максимум 2,5 т/га на Кіровоградщині», — зауважив Сергій Корнюшенко.Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника фото 7 LNZ Group

Особливістю цих Mini-hub-ів є дослідження гібридів гібридів та сортів на різних системах обробітку ґрунту. На Дніпропетровщині сіяли після оранки на одній платформі та після дискування на іншій. На Кіровоградщині є точка сівби соняшника, де сіяли по no-till, а на Донеччині олійну культуру сіяли після глибокого рихлення.

«У ґрунтовій системі захисту ми використали препарати Сора-Нет (д.р. пропізохлор) у нормі 2 л/га та Айдахо (д.р. тербутилазин) у нормі 1,8-2 л/га. При виявленні шкідників застосовуватимемо інсектицид системної та контактно-кишкової дії для регулювання чисельності шкідливих комах широкого спектру видів Престо», — додав менеджер компанії.

Цьогоріч на соняшнику планують два фунгіцидні внесення: на перше у фазу 4-6 листочка — Абсолют (д.р. карбендазим) та Парацельс (д.р. флутріафол) у нормі 0,5 л/га кожного, а на друге до фази зірочка — Старк (д.р азоксистробін) у нормі 0,5 л/га у поєднанні з препаратом Дот (д.р. ципроконазол, пропіконазол).

Найбільш турбують аграріїв Східного регіону амброзія полинолиста, що впливає на ріст та розвиток багатьох сільськогосподарських культур, мишій сизий, плоскуха звичайна та осоти. Останніми роками в посівах кукурудзи на Дніпропетровщині з‘явився ваточник сирійський.

«Проти цих бур’янів у фазу до 8 листка ми рекомендуємо працювати схемою Муссон (д.р. нікосульфурон) в нормі 1 л/га з додаванням гербіциду Сумаро (д.р. мезотріон) у нормі 0,25 л/га, що захищатимуть посіви. Також до цієї схеми варто використовувати прилипач Мачо у нормі 200 гр/л», — додав менеджер. 

На соняшнику та кукурудзі часто фіксують попелицю, стеблового метелика, лугового метелика та совки.

Рівненська область

Досвід регіональних платформ Mini Hub для вирощування кукурудзи та соняшника фото 8 LNZ GroupРівненська область розташована у вологій, помірно теплій кліматичній зоні. Сума активних температур 2350-2950 С°. Опадів 600-650 мм на рік; основна кількість їх випадає у квітні-жовтні. Найпоширенішими ґрунтами є дерново-опідзолені піщані. Основна проблема території — осушення надмірно-зволожених грунтів та вапнування кислих.

«Mini-hub у Західному регіоні проводиться на території «Аграрного Полігону» ТОВ «ЗахідАгроПрод» у Костопільському районі. Загальна площа поля на якій будуть представлені гібриди кукурудзи, соняшнику та системи захисту від DEFENDA на 16,5 га. На аграрному полігоні посіяна демо-лінійка гібридів кукурудзи UNIVERSEED яка представлена гібридами: UNI3510/EXPM032 (ФАО 220), UNI310/EXPM015 (ФАО 260), UNI3410/EXPM013 (ФАО 290), EXPІ143 (ФАО 320), площею 1,3 га кожен», — підкреслив Віталій Лапчинський, менеджер компанії LNZ.

Також на платформі вивчатимуть гібриди соняшнику від Strube Целсо і Фаусто (1+5 га) з тривалістю вегетаційного періоду 108-118 днів. Буде продемонстровано дві системи захисту кукурудзи на площі 5 га (ДК 315 (ФАО 310), та соняшника (Фаусто) площа теж 5 га від DEFENDA.

На платформі більшість ґрунтів сірі опідзолені. Кислотність ґрунту в межах 5,8-6,1. Підприємство систематично проводить розкислення грунту. Як основне добриво давали рідкий аміак 100 л/га. При сівбі кукурудзи вносили  поліфоску 8-24-24 в нормі 160 кг/га. Здійснювали глибоке рихлення восени  та культивацію перед сівбою.

«Сівба гібридів кукурудзи закінчилася 25 травня 2021 року що по термінах в порівнянні з близьким західним регіоном на 10-15 днів пізніше. Запізнення зі строками пов’язане зі значною сумою опадів, що випали у травні, що в подальшому безперечно знайде відображення на строках збирання врожаю», — додав пан Віталій.

Серед найпоширеніших бур'янів експерт виділяє:

  • злакові: мишій сизий, пирій повзучий
  • дводольні: ромашка непахуча, гірчиця польова, суріпиця звичайна, гірчаки.

Найчастіше у посівах соняшнику на Поліссі зустрічаються такі хвороби, як-от пероноспороз, альтернаріоз, біла гниль або склеротиніоз, різні види іржі та інші.

На майбутнє після відбору найбільш продуктивних в даному регіоні гібридів кукурудзи та соняшнику на цьому Mini-hub-і будуть відпрацьовувати технологічні рішення (густоти, мікродобрива, системи захисту), які б дали змогу повністю реалізувати потенціал врожайності в даних ґрунтово-кліматичних умовах.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta