Де сільгоспвиробникові найвигідніше купувати електроенергію

Немає універсального інструмента, який дозволяє здешевити вартість електричної енергії. Кожен учасник ринку розробляє власні стратегії поведінки, прогнозування та балансування обсягів.

На основі отриманих результатів приймаються рішення щодо сегментів, обсягів та цін, за якими здійснюватиметься закупівля. Метою є не тільки закупівля найдешевшого ресурсу, але і мінімізація або ліквідація «небалансів», які, незалежно від додатного чи від’ємного значення показника, мають наслідком небажане збільшення ціни для кінцевого споживача електроенергії. Правила ціноутворення З початку функціонування ринку електричної енергії всі його учасники орієнтувалися на вартість, яка складалася погодинно на ринку «на добу наперед». 

В липні 2021 року «Українська енергетична біржа» почала розраховувати індекс ціни за результатами торгів на аукціонах із продажу електричної енергії за двосторонніми договорами. Також існує ще один вид ціноутворення, а саме — прямі договірні відносини між генераціями та учасниками ринку. Учасник ринку для отримання найбільш вигідної закупівельної ціни самостійно приймає рішення, на якому з організованих сегментів ринку здійснювати закупівлю, за допомогою власних стратегій та прогнозування.

Модель ринку

Існує 5 організованих сегментів ринку електричної енергії:

  • ринок двосторонніх договорів — це ринок, на якому виробники (трейдери) електричної енергії та електропостачальники (трейдери) домовляються про постачання електричної енергії на умовах двосторонніх домовленостей згідно з узгодженими цінами (формульними цінами), або відбувається аукціон, на якому електропостачальники купують електричну енергію у виробників;
  • ринок «на добу наперед» — це неперсоналізований ринок, на який можуть виходити всі учасники ринку для продажу або купівлі електричної енергії, відбувається в автоматичному режимі, формуються ціни за кожну годину наступної доби залежно від попиту та пропозиції;
  • внутрішньодобовий ринок — це також неперсоналізований ринок, який запускається через 3 години після закриття ринку «на добу наперед», торги відбуваються практично в ручному режимі, продавці та покупці виставлять заявки на купівлю та продаж із бажаними цінами, за умови збігу заявок на купівлю та заявок на продаж відповідні заявки акцептуються, є можливість коригування цін та обсягів у ручному режимі;
  • балансуючий ринок — ринок, що функціонує з метою забезпечення стабільності роботи енергетичної системи України в цілому, відтак, на ньому працюють виключно виробники електричної енергії та ПрАТ «НЕК «Укренерго» без залучення до участі у ньому електропостачальників та трейдерів; ринок «небалансів» створений з метою врегулювання незбалансованих обсягів купівлі/продажу — так званих «небалансів» — між прогнозними обсягами електропостачальників та фактичними обсягами споживання електричної енергії споживачами, облік та розрахунок «небалансів» енергетичної системи України у цілому здійснює ПрАТ «НЕК «Укренерго».

Здорова конкуренція 

Компанія зацікавлена у тому, щоб жоден постачальник електроенергії не зміг запропонувати споживачу електроенергію за дешевшою ціною. Власні методи дозволяють компанії LNZ Group досягти такого результату за допомогою: балансування та прогнозування в режимі 24/7, гнучких умов оплати, комплексу супутніх послуг. Бізнес, який купує у LNZ електроенергію, газ, мінеральні добрива, насіннєвий матеріал та логістичні послуги, отримує повний комплекс послуг. Також у нас передбачені знижки, бонуси, програми лояльності та інші вигідні й цікаві пропозиції, що розробляються з урахуванням індивідуальних потреб і можливостей наших клієнтів. 

Юрій Дідора, спеціаліст із супроводу постачання електроенергії компанії LNZ Group

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta