Чи може дощ знищити цьогорічний врожай

Сезон збору соняшнику в розпалі. Згідно з даними Мінагро, станом на 7 жовтня зібрано насіння з 28% посівних площ, а середня врожайність по Україні становить 2 т/га. Минулого року в цей період аграрії вже опрацювали понад 42% площ під соняшник, а середня врожайність становила — 2,16 т/га. Тобто цьогорічні темпи збору культури значно відстають.

«Погодні умови сприяють розвитку хвороб, тому затягувати зі збором врожаю не варто»

У господарствах,  в східному регіоні України, де висіяні гібриди соняшнику від компанії LNZ Group жнива соняшнику розпочались наприкінці серпня. Проте збір врожаю перервали опади. Зараз же чекають кращої погоди, щоб продовжити польові роботи.

«Якраз сьогодні робили об’їзд ряду господарств у Дніпропетровській області. Приблизно 80% соняшнику ще стоїть у полях. Зауважу, що в нашому регіоні розпочався збір соняшнику квітневого посіву. А от, наприклад, висіяні в червні гібриди ще зелені», — розповів менеджер з розвитку агротехнологій у Східному регіоні LNZ Group Сергій Конюшенко.

Чи може дощ знищити цьогорічний врожай фото 1 LNZ GroupЧерез такі погодні умови та нерівномірне дозрівання культур фахівець рекомендував господарствам регіону проводити десикацію, що пришвидшує збір врожаю. З його слів, якщо до дощів вологість насіння становила від 6 до 10%, то зараз вона орієнтовно зросла до 12-13%.

«Показники вологості не критичні. Але короткочасні дощі з температурою +17 °С провокують гниття кошиків. Плюс це викликає зростання кислотності соняшнику. І всі усвідомлюють, що чим далі, тим врожайність буде знижуватись. Тому затягувати зі збором врожаю не варто», —  наголосив менеджер компанії.

Чи може дощ знищити цьогорічний врожай фото 2 LNZ GroupЩодо врожайності, то середній показник коливається від 1,5 до 3 т/га. Як пояснив Сергій Конюшенко, такий великий коридор зумовлений тим, що деякі підприємства економили на ЗЗР та добривах. Труднощів додавала й логістика, не все можна було купити. А ті господарства, що мали агрохімію, не могли її застосовувати через заборону використання дронів. Також нерівномірно випадали опади.

«Деякі фермери не мали можливості купити пестициди. А в цьому сезоні були спалахисовки та лучного метелика. На деяких полях останній шкідник пошкодив до 80% листа. Як результат — насіння таких рослин не змогло налитись. У цих умовах гарно показала себе лінійка Strube. Це насіння фермери висівали пізніше, і сьогодні поля виглядають дуже пристойно», — додав фахівець.

Він також розповів, що за погодних умов, які склались, передбачити строки закінчення жнив важко. До того ж проблемою Дніпропетровського регіону залишається зберігання.

У нас ціни на зерно всіх позицій на 20% нижчі від решти регіонів України через ризики й дальність. Звичайно, фермери не хочуть йти на збитки, притримують раніше зібрану пшеницю у складах. А тут ще підійшов збір соняшнику, і потужностей для зберігання катастрофічно не вистачає», — підсумував Сергій Конюшенко.

«Серед семи гібридів соняшнику найвищий показник врожайності — 3,74 т/га»

Чи може дощ знищити цьогорічний врожай фото 3 LNZ GroupЩе 7 вересня розпочались жнива соняшнику в LNZ Hub (демонстраційні ділянки компанії, де фермерам демонструють технології вирощування соняшнику та кукурудзи (від бренду UNIVERSEED)— ред.). Цього року посів проводився в м. Дубно Рівненської обл. На них випробовували соняшник лінійки Strube та схеми захисту рослин від бренду DEFENDA.

«Цього року ми засіяли соняшником 6 га. Порівняно з попередніми роками площа дещо зменшилася через переміщення локації Хабу з центральної частини на Захід України. Саме для цього регіону ми підбирали найбільш продуктивні гібриди соняшнику та оптимальні схеми їх захисту для даних ґрунтово-кліматичних умов», — розповів менеджер з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group Сергій Уваров.

З його слів, якщо на решті територій України фермери чекали дощів по 2-3 місяці, то на Рівненщині навпаки рік характеризувався високою зволоженістю. Зокрема на території Хабу впродовж вегетації соняшнику випало 520 мм опадів — переважно зливового характеру.

Чи може дощ знищити цьогорічний врожай фото 4 LNZ GroupЩодо хвороб, то масового розвитку ані захворювань, ані шкідників не фіксувалося, оскільки було проведено профілактичні заходи.

«Ми провели двократне внесення фунгіцидів для запобігання розвитку іржі,септоріозу та фомозу. У фазі 6 листків застосовували препаратиСтарк (азоксистробін, 250 г/л) 0,75 л/га +Парацельс(флутріафол, 250 г/л) 0,5 л/га з додаванням мікродобрив DEFENDA. А в фазі зірочки —Дот (ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) 0,5 л/га +Сальто (тіофанат-метил, 500 г/л) 1,2 л/га з додаванням мікродобрив. Ще додам, що у цій фазі спостерігався розвиток попелиць, для його контролювання ми внесли препаратПресто (клотіанідин, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л) 0,4 л/га», — поділився досвідом менеджер компанії.

Він також розповів, що хоча дощів було вдосталь, десикацію соняшнику перед збором не проводили. Адже вирощувані гібриди належать до середньоранньої групи стиглості, де середній період вегетації становить 115 днів. Цьогорічна врожайність в середньому становила 3,4 т/га при середній вологості 12,8%.

«На полях Хабу було висіяно 7 середньоранніх гібридів соняшнику від Strube: 4 класичних — Баско, Орфео, Кімера та Сарелія, 2 гібриди під технологію сульфо —Фаусто іМеро та 1 гібрид під технологію Євролайтінг плюс Конквест. В умовах поточного року найвищу врожайність показав гібрид Сарелія — 3,74 т/га за базової вологості 7%, тоді як Баско — 3,29 т/га, Орфео —  3,51 т/га, Фаусто — 2,14 т/га, Меро — 3,03 т/га та Конквест — 2,57 т/га», — розповів про результати врожайності Сергій Уваров.

За підсумками цьогорічного LNZ Hub було доведено, що вирощування гібридів соняшнику Strube в комбінації з системами захисту рослин від DEFENDA забезпечує отримання високої врожайності, що дає підставу рекомендувати до вирощування та впровадження в господарствах західного регіону України.

Джерело: Kurkul.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta