АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай

АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай

Наш АгроПолігон від початку слідкує за дослідними полями LNZ Hub, спостерігаючи за розвитком кукурудзи на експериментальних та демо-ділянках. Раніше ми приїздили до Шполянського району Черкаської області під час сівби кукурудзи, для огляду сходів рослин та спостереження за проведенням захисних обробок. І ось 16 липня команда АгроПолігону знову відвідала LNZ Hub, щоб побачити, що змінилося за майже місяць від нашого останнього візиту.

Незважаючи на рясні дощі, що саме у цей час прокотилися майже всією територією України, Шполянщина зустріла команду АгроПолігону яскравим сонцем та спекою.

АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай фото 1 LNZ Group
АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай фото 2 LNZ Group
АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай фото 3 LNZ Group

«Дощів у нас взагалі за останній місяць практично не було. Вчора випав дощ десь на 4 мм, і перед цим був ще один невеликий дощ на 5 мм. Більше вологи не бачили поки що. Температури вдень тримаються досить високі, але ночі зараз холодні», — розповів Анатолій Даценко, науковий фахівець в дослідницькому відділі LNZ Group.

АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай фото 4 LNZ Group

Анатолій Даценко

Демо-ділянки

Одразу йдемо оглядати поле, оцінювати, наскільки змінилася ситуація від останнього візиту АгроПолігону та як почувається кукурудза.

«Минулого разу я розповідав, що у нас був град, рослини було подекуди пошкоджено і ці пошкодження було добре видно. Але, як ви бачите, на даний момент все проходить добре, рослини оговтались після погодних негараздів і почуваються досить впевнено, нарощення вегетативної маси пройшло чудово. Я думаю, якщо є вегетативна маса, то буде й гарний качан, адже качан матиме з чого формуватися», — каже Анатолій Даценко.

Дійсно, на кукурудзі слідів від пошкоджень градом практично не лишилося. Особливу увагу привертає гібрид ЕХРН-003 UNIVERSEED, який висіяно і на демонстраційних ділянках, і у якості «піддослідного» на експериментальних ділянках.

АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай фото 5 LNZ Group

Кукурудза на демо-ділянках

«За гібридом ЕХРН-003 ми спостерігаємо вже четвертий рік поспіль, він у нас є топовим гібридом серед зернових. Як ви можете зараз побачити, на ньому і коси вийшли добре, і сама волоть велика, багато пиляків, тобто буде багато пилку, буде чудове запилення, температура нам дозволяє. Якщо ще б дощу, буде два повноцінних качана і можна очікувати на великі врожаї», — зазначив Анатолій Даценко.

«Вже розпочався в нас літ метелика, ми вже вносимо трихограму. Вносимо у нормі 150 тис./га, кількість внесень дивимось в залежності від потреби. Ставимо пастки, і якщо потрібно розкидати другий раз, то розкидаємо, якщо не потрібно, не витрачаємо зайві кошти. Цього року вносимо поки що один раз, далі будемо вирішувати за результатами подальших спостережень», — розповідає фахівець.

Експериментальні ділянки

На дослідній частині поля кукурудза також почувається непогано. Ділянки, на яких проводяться випробування різних ЗЗР, у доброму стані. Хоча, звісно, дещо відрізняються між собою. Але агрономи LNZ Group зауважують, що порівнювати та робити якісь висновки ще зарано — усе, як кажуть тут, покаже бункер.

Тут розташовано 11 ділянок з різними схемами захисту, а також подвійний контроль до кожної ділянки.

Системи захисту кукурудзи

АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай фото 6 LNZ Group

Схеми захисту кукурудзи

«Здебільшого приділяємо увагу гербіцидному захисту кукурудзи і застосовуємо препарати Defenda. Ми їх застосовуємо у себе на виробництві, постійно вивчаємо і отримані результати потім впроваджуємо в роботу та ділимося з партнерами. Усі обробки, що планувалися нами, вже проведено. Ніяких обробок не будемо робити вже ні на експериментальних ділянках, ні на демо-полі. Тому що нам треба оцінювати саму кукурудзу. Коли ми подаємо гібрид на реєстрацію, то вказуємо стійкість до хвороб, шкідників. І нам самим потрібно бачити цю стійкість без захисних обробок, щоб і ми, і наші партнери могли обрати оптимальний варіант для себе за стійкістю до того чи іншого шкідника чи до тієї чи іншої хвороби», — каже Анатолій Даценко.

АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай фото 7 LNZ Group

Волоть кукурудзи

На полях агрономи проводять щоденні огляди стану посівів.

«Я щодня об’їжджаю та обходжу кожну ділянку, оглядаю рослини. В день проходжу мінімум 15 км навколо своїх полів. Адже дослід цінний лише тоді, коли проходить під пильним наглядом та контролем з боку агронома. Такий собі аграрний фітнес без відриву від виробництва», — посміхається Єлизавета Даценко, агроном LNZ Group.

АгроПолігон LNZ Hub: Гарне запилення — надія на високий урожай фото 8 LNZ Group

Єлизавета Даценко

І додає, що вже незабаром LNZ Hub буде готовий приймати гостей з різних регіонів країни, які захочуть особисто оглянути усі дослідні та демонстраційні посіви і поцікавитись результатами спостережень. А наш АгроПолігон ще повернеться на Шполянщину, щоб на власні очі побачити збирання поля та оцінити попередні результати року досліджень.

Олена Басанець, SuperAgronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta