Боротьба з багаторічними бур’янами — поради експерта

Боротьба з багаторічними бур’янами — поради експерта фото 1 LNZ GroupВидовий склад бур’янів у різних ґрунтово-кліматичних зонах має суттєві відмінності. Це пов’язано як із неоднаковими їхніми вимогами до умов зростання, так і з ареалом окремих культур, до яких вони пристосовані. Концепція контролю бур’янів у посівах основних сільськогосподарських культур має бути спрямована на максимальне знищення сегетальної рослинності.

Характерною ознакою сучасного землеробства є надмірне насичення короткоротаційних сівозмін такими високорентабельними культурами, як соняшник, кукурудза на зерно, соя, ріпак. Причому скорочення тривалості перерви у вирощуванні цих культур, що виносять із ґрунту велику кількість поживних речовин і вологи, за чинної наразі системи відновлення родючості ґрунту — неадекватне. Для зменшення негативного впливу таких змін в агроценозі дослідники рекомендують відновити інтегрований захист або ознаки інтегрованості застосовуваних систем захисту і, головним чином, їхньої основної складової — агротехнічного методу контролю шкідливих організмів

До прикладу, розглянемо поширення та шляхи боротьби із злісними бур’янами в посівах основних с/г культур.

Боротьба з багаторічними бур’янами — поради експерта фото 2 LNZ GroupОсоти та берізка польова

Осот і берізка дуже злісні бур’яни і часто боротьба з ними вимагає великих зусиль та витрат для фермерів. В наш час ці бур’яни поширені по всій планеті, в середній Азії, Китаї, Австралії, Північній Америці, Європі та навіть в Новій Зеландії. І це все тому, що аграрії дуже часто не проходять шлях боротьби з цими бур’янами до кінця, кидаючи іноді на чверті, а іноді і на половині шляху. В основному існує тільки 2 способи боротьби з берізкою і осотом: механічний і хімічний.

Механічний спосіб дуже тривалий процес і може займати до 4 років. Дуже часто фермери не проходять його повністю, думаючи, що вже перемогли ці бур’яни, але осот і берізка мають дуже добре розвинену кореневу систему. Навіть невеликий шматок кореня, маючи в запасі достатньо амінокислот і інших поживних речовин, може знову розвинутися і продовжувати рости. По боротьбі з цими бур’янами проводять наступні агрозаходи: зрізуючи верхню частину бур’яну знову і знову, виснажують запаси вуглеводів в корені, що в підсумку приносить досить непогані результати, якщо, звичайно, довести цей процес до кінця, інакше всі зусилля будуть змарновані.

Більш ефективним та дієвим способом боротьби з цими бур’янами є хімічний. Кращі гербіциди для боротьби з осотами і берізкою — це системні гербіциди, які після того, як потраплять на листочок бур’яну і вберуться, зможуть поширитися по всій рослині і потрапити в найвіддаленішу ділянку його кореневої системи, знищуючи бур’ян.

Рекомендуємо для боротьби з цими бур’янами використовувати гербіциди бренду DEFENDA на основі діючої речовини дикамба (Дикамба Форте), в посівах пшениці з нормою 0,8 л/га, ячменю 0,6 л/га та кукурудзи 1,0-1,2 л/га. А також на основі трибенурон-метилу (Шериф),в посівах озимої пшениці 0,20-0,25 л/га, а в посівах ярої пшениці та ячменю 0,15 л/га. Важливим моментом є строк внесення гербіциду:  в правильній фазі розвитку бур’яну, щоб препарат максимально ефективно подіяв на нього. Найкращий час для того, щоб повністю знищити осот і берізку — внесення гербіциду восени на ріллі (у вересні або жовтні). Також дуже важливо дотримуватися норм витрати препарату. Адже, якщо буде перевищенні норми, то можна швидко знищити частину рослини над землею і це завадить поширенню діючої речовини до коренів.

Для боротьби з осотом і берізкою дуже добре використовувати бакові суміші. Бакова суміш з гліфосату (Напалм) і 2,4 Д (Примус) в якості провідника. 2,4 Д добре проникає через листочки і добре розноситься по бур’яну, поширюючи при цьому ізопропіламінну сіль гліфосату. Після всіх цих обробок є невеликий шанс ,що деяка частина бур’яну все ще залишиться жити і почне навесні проростати. Деякі фермери перестають приділяти цьому увагу, оскільки вважають, що ці залишки не зможуть завдати великої шкоди, а даремно. Усі ці залишки потрібно обов’язково знищити навесні або влітку інакше бур’ян знову може сильно розростатись, завдаючи шкоди с/г культурам.

Боротьба з багаторічними бур’янами — поради експерта фото 3 LNZ GroupПирій повзучий

Пирій — злісний бур'ян, поширений всією територією України, що завдає значної шкоди культурним рослинам, особливо посівам злаків та овочів. Він виділяє токсичні речовини, що згубно діють на сходи щойно висіяного насіння, споживає всю вологу з ґрунту, висушуючи та виснажуючи його, затіняє молоді сходи, та виступає резервацією для патогенних мікроорганізмів і шкідників. Саме тому важливо знати, як позбутися пирію, адже підхід до його знищення має бути комплексним, а звичайні механічні методи видалення не дають бажаного результату через глибоке залягання кореневої системи.

Ефективний засіб від пирію — використання гербіциду Напалм, призначеного для передпосівного використання на ділянках. 

Діюча речовина — ізопропіламінна сіль гліфосату — є інгібітором синтезу амінокислот та має здатність проникати надземні частини у період активної вегетації. Завдяки своєму системному впливу поширюється всією рослиною, викликаючи швидке та повне припинення її росту та відмирання надземних органів і кореневої системи. Ознаки гербіцидного впливу стають помітними вже за 5-7 днів, а повна загибель бур'янів наступає за 2 тижні. 

Засіб використовується шляхом обприскування активно вегетуючих бур'янів у перед- та післяпосівному періоді (до появи сходів), коли висота досягає 10-20 см, а також восени, коли зібрано урожай попередника. Для досягнення бажаного результату достатньо одноразової обробки із дотриманням витратної норми 4-6 л/га.  В посівах кукурудзи ефективним у боротьбі з пирієм є застосування гербіциду Муссон бренду DEFENDA з діючою речовиною нікосульфурон.

Основними перевагами Муссона є:

  • відмінна селективність щодо кукурудзи будь-якого сорту;
  • зручність використання без додавання прилипачів;
  • широкий діапазон внесення — можливе використання у період 3-10 справжніх листків;
  • висока ефективність проти кореневищних бур'янів.

Поглинається стеблом та листям одразу після обробки, завдяки системному впливу швидко розповсюджується  тканинами рослини та переміщується у кореневу систему, припиняючи ділення клітин. В результаті бур’яни зупиняють ріст, червоніють і протягом 3-х тижнів гинуть повністю. При цьому знищуються лише ті рослини, сходи яких з'явилися над поверхнею ґрунту. 

Застосовується для обприскування у період найбільшої чутливості пирію (фаза 1-4 листки) у теплу суху погоду, дотримуючись витратної норми 1,25 л/га.  

Також не менш ефективним є використання гербіциду Рим із діючою речовиною римсульфурон, селективний післясходовий гербіцид призначено для контролю пирію у посівах кукурудзи. 

Серед переваг:

  • відсутність фітотоксичного впливу обумовлена швидким розпадом діючої речовини;
  • швидке розкладання у ґрунті до безпечних хімічних сполук;широкий спектр дії;
  • низька витратна норма;
  • можливість використання у водоохоронних зонах, оскільки засіб не викликає забруднення водойм та ґрунтових вод.

Діюча речовина препарату — римсульфурон, поглинаючись листям, швидко розповсюджується по рослині пирію  та пригнічує ділення клітин в точках росту коріння та пагонів. 

Застосовується для обприскування посівів кукурудзи у фазі 1-7 справжніх листків з дотриманням дозування у 0,040-0,050 кг на гектар. 

Робочий розчин готують безпосередньо перед використанням. Найкращі результати досягаються при самостійному внесенні. Сівозміну не обмежує.

Для боротьби з пирієм в посівах інших культур рекомендую застосовувати гербіцид Харума бренду DEFENDA, післясходовий гербіцид, толерантний до соняшника, ріпаку, цукрового буряку та сої, ефективний проти широкого спектру злакових бур'янів включно із пирієм. 

Засіб має безліч переваг:

  • висока швидкість поглинання;
  • повне знищення небажаної рослинності включно із кореневою системою;
  • збереження ефективності за будь-яких погодних умов;
  • відсутність обмежень щодо застосування у вегетаційному періоді толерантних культур та сівозміни.

За рахунок системної дії швидко та повністю поглинається надземними органами бур'янів і розноситься всією рослиною до точок росту та кореня, порушуючи синтез ліпідів, призводячи до їх повної загибелі протягом 3-х тижнів. Ефективно захищає посіви культури до кінця вегетації. Пригнічення пирію відбувається через тиждень, шляхом обприскування, коли його висота сягає 10-15 см, дотримуючись витратної норми 0,8-1,2 л/га.

Ваточник сирійський

Боротьба з багаторічними бур’янами — поради експерта фото 4 LNZ GroupВеликого поширення по території України набирає не менш злісний бур’ян ваточник сирійський.

Ваточник сирійський вирощувався у якості декоративної та медоносної рослини, проте через швидку розповсюдженість почав розростатися на полях, витісняючи культури. Боротьба ускладнюється через високу стійкість бур’яну до несприятливих погодних умов (морози, посуха), а також міцне та потужне розгалужене коріння. Відноситься до розряду дуже злісних бур'янів, адже погано піддається видаленню як хімічними, так і механічними методами, швидко розповсюджуючись та пригнічуючи зростання всіх без виключення культур. Основна шкода полягає у тому, що бур'ян проростає в травні, після сівби і появи сходів більшості основних сільськогосподарських культур, і швидко переростає їх незалежно від зволоженості ґрунту та наявності опадів.

Завдяки високій схожості насіння швидко охоплює великі площі, витісняючи усю флору довкола. 

Через наявність на насінні волосків воно здатне переміщуватись потоками вітру на відстань у десятки кілометрів від материнської рослини. Така здатність до розповсюдження створює великий ризик заселення бур'янами значних площ сільськогосподарських угідь. Схожість насіння складає до 98%, а через високу енергію росту вже на початку літа він може перевищувати за розміром такі культури, як кукурудза, соняшник, пшениця, цукровий буряк.

Знищення механічними методами (вирубуванням або зрізуванням) призводить до оберненого ефекту, пришвидшуючи розвиток його коріння та подальше розростання. За відсутності заходів по ліквідації цього бур'яну вже за 3 роки він може повністю заселити ділянку. 

Кущі висотою до 2-х метрів не тільки сильно пригнічують розвиток та вегетацію культури, але й суттєво ускладнюють збирання врожаю. Навіть незначна кількість цих шкідливих рослин призводить до суттєвого зниження врожайності усіх культур:

  • сорго на 10%;
  • вівса — до 26%;
  • сої  — до 19%. 

Шкідливість для сільського господарства також полягає в отруйності для свійських тварин при потраплянні дикої бавовни та її частин до кормової маси. 

Найбільш стрімко поширюється на відкритих освітлених ділянках, або у півтіні. 

Активний розвиток відбувається у середині червня-липні за температур в межах 18-32°С. Для вегетації бур'янів необхідна помірна вологість, сильна посуха та надмірна зволоженість пригнічують ріст.

Бур’ян надає перевагу родючим ґрунтам високого ступеня структурованості, незалежно від рівня рН. Добре зимує під снігом за помірного промерзання ґрунту. 

Період цвітіння настає у липні продовжується протягом 30-35 діб. 

Плоди з'являються у вересні в результаті запилення комахами.  Розмноження відбувається насінням,  або вегетативно, через корені, особливо при їх пошкодженні. 

Через потужну кореневу систему глибокого залягання чинить опір гербіцидам, тому препарати не знищують його, а лише тимчасово пригнічують розвиток, хоча гербіцидному контролю піддаються рослини які зійшли з насінини і не мають сильно розгалуженої кореневої системи. 

На практиці високу ефективність проти дикої бавовни (інша назва ваточника) продемонстрували наступні препарати:

В посівах кукурудзи коли висота бур'яну досягала 10 см, застосовують гербіциди Сумаро (мезотріон) 0,25г/га + Муссон (нікосульфурон) 1л/га + ПАР Мачо 0,2л/га. За даними польових досліджень, ефективність показали обробки препаратами Сумаро (мезотріон) і Муссон (нікосульфурон), Дикамба Форте (дикамба), Напалм (ізопропіламінна сіль гліфосату) і Напалм Форте (калійна сіль гліфосату).

У посівах соняшнику також хороший результат показали препарати з діючими речовинами імазамокс та імазапір. У фазах сім'ядолі й 1-2 листків ефективність гербіцидів досить висока, вони дозволяють повністю знищити надземну частину рослини та дати можливість культурі випередити бур'ян в розвитку і скласти йому гідну конкуренцію.

Леонід Чорний, менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону компанії LNZ Group

Джерело: Superagronom.com 

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta