Альтернаріоз пшениці

Альтернаріоз пшениці фото 1 LNZ GroupЦьогоріч у північному регіоні склалися несприятливі умови у період наливу зерна озимої пшениці.

Високі температури та невелика кількість опадів зумовили погіршення наповненості зернівок (щуплі, з меншою масою 1 тис. насінин). Фото 1.

А в період кінця воскової/початку повної стиглості щоденні зливи створили оптимальні умови для розвитку хвороб. Тому на багатьох полях розвивається альтернаріоз пшениці.

Збудником є недосконалий гриб Alternaria tenuis Fr., який спочатку поширився на відмерлих колоскових лусках (темні плями на фото 2), а далі може проникати до насіння. Грибниця альтернарії накопичується у плодовій оболонці, а інколи досягає ендосперму.

Недоброчесні зернотрейдери часто видають зерно, уражене альтернарією, за хворе на тверду сажку для зниження закупівельної ціни. Адже зерна, уражені альтернаріозом, не регламентуються ДСТУ 3768:2019, на відміну від сажкових (допустима кількість - до 5 %).


Альтернаріоз пшениці фото 2 LNZ Group

У польових умовах при роздавлюванні уражених колосків твердою сажкою виділяється сірувата рідина, що має запах гнилого оселедця (за рахунок вмісту триметиламіну). Уражений колос стоїть прямо у фазі повної стиглості та замість зерна утворюються мішечки з чорною масою теліоспор (фото 3), від яких брудниться все чорним кольором на відміну від альтернаріозу.


Альтернаріоз пшениці фото 3 LNZ Group

Для того, щоб точно переконатися у відсутності (або наявності) збудника хвороби, можна провести аналіз згідно ДСТУ 4138-2002 «Методи визначення якості насіння сільськогосподарських культур» або затребувати офіційний документ, затверджений печаткою. Не можна покладатися на результати аналізу, виконаному згідно ГОСТ 30483-97, адже під час його проведення ураженні альтернаріозом зерна взагалі не визначаються.


Дотримуйтеся регламенту проведення агротехнічних операцій для забезпечення оптимального фітосанітарного стану агрофітоценозу.

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta