АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив

У попередній приїзд АгроПолігону (16 липня), тут саме тривало запилення рослин. Трохи менше двох місяців потому, 12 вересня, майже вся кукурудза практично була готова до збирання.

АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив фото 1 LNZ Group
АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив фото 2 LNZ Group
АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив фото 3 LNZ Group

Що відбувалося на полі, поки нас не було, розповів Анатолій Даценко, науковий фахівець компанії LNZ-Агро.

За його словами, запилення на кукурудзі таки пройшло чудово. Качани запилені на 100%. Вологи, правда, рослинам не вистачало. За місяць пройшов лише один дощ на 18 мм, але на той час у зерні вже з’явилась чорна точка, отже, воно вже вологу не вбирало.

«Але, як кажуть, не чекай дощу, а чекай врожаю. Сподіваюсь, що він у нас буде. Передусім завдяки генетиці. Тут посіяні гібриди канадської селекції, які ми тестуємо не один рік, і вони показують себе чудово — як у хороших погодних умовах, так і в посушливих. Цей сезон виявився досить складним щодо вологи, але посіви тримаються добре», — зауважив пан Анатолій.

АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив фото 4 LNZ Group

Анатолій Даценко, науковий фахівець в дослідницькому відділі LNZ Group

І додав, що наразі агрономічна служба вже відбирає качани, перевіряє вологість, бо все йде до того, що днями мають розпочатися жнива — вологомір показує 12%.

Ми якраз підійшли до ділянки з гібридом EXPH 003 й Анатолій Даценко, відламавши качан, виміряв вологість. Прилад показав 11,8%.

АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив фото 5 LNZ Group
АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив фото 6 LNZ Group
АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив фото 7 LNZ Group
«Все. Можна збирати. Навіть досушувати не потрібно буде», — констатував він.

Обстеживши посіви, ми також переконалися, що застосовувані схеми захисту спрацювали досить непогано. Ще минулого нашого приїзду пан Анатолій розповідав, що в регіоні була загроза поширення стеблового метелика, тому на кукурудзу вносили по 150 тис/га трихограми. Прийом виявився ефективним — ознак пошкодження рослин немає.

«Серед інших заходів із захисту можу відмітити, наприклад, роботу нашого гербіциду Сумаро. Він найм’якший серед інших гербіцидів, але при цьому спрацював якнайкраще. Поле чисте, проблем із бур'янами не було», — зауважив науковий фахівець.

АгроПолігон LNZ-Hub: Кукурудза за крок до жнив фото 8 LNZ Group

Кукурудза на демо-ділянках

Звісно, деталі по кожній із експериментальних та демо-ділянок — яка схема виявилася кращою, які результати дало поєднання препаратів та норми внесення, — все це буде аналізуватись уже після жнив.

«Препарати спрацювали добре, але конкретний результат ми зможемо сказати, коли зберемо урожай. І всі ці отримані дані переведемо в показники рентабельності по кожному препарату», — зауважив пан Анатолій.

Зараз, перед збиранням, поки що визначають біологічну врожайність. Але подробиці Анатолій Даценко пообіцяв розповісти вже наступного разу, — коли ми знову приїдемо в гості до LNZ Hub, аби підбити підсумки нашого АгроПолігону.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta