Агродрони в Україні. Ріст ринку та універсальність у використанні

Агродрони в Україні. Ріст ринку та універсальність у використанні фото 1 LNZ GroupДо повномасштабного вторгнення спостерігався колосальний приріст дронів-обприскувачів на ринку послуг України в сільськогосподарській галузі — як імпортного, так і вітчизняного виробництва. Світова тенденція також показує активний розвиток у технологічному плані.

Дмитро Запорожський, керівник напряму дронів у DEFENDA

Фермерським господарствам незалежно від кількості посівних площ це вигідно. А іноді єдиним варіантом обробити сільгоспкультури є агродрон, оскільки виникають нестандартні умови, за яких класичні колісні обприскувачі не мають змоги виконати цей вид робіт.

Серед переваг використання дронів-обприскувачів Дмитро Запорожський називає погодно-кліматичні умови: рання весна, дощове літо — тоді здебільшого обприскують озимі та ранні ярі культури. Також у певну фазу розвитку через велику висоту сільгоспкультури — кукурудзи чи соняшнику — немає можливості зайти в поле самохідним обприскувачем, не пошкодивши насадження.

Обробка полів агродронами для досвідчених операторів не складає великих труднощів, але щодо агрохімічних процесів виникає безліч запитань. 

Якщо ж господарство планує придбати дрон-обприскувач, у штаті необхідно мати не тільки оператора з технічною освітою, оскільки кваліфікованих сервісних служб мало, а й агротехнолога, якого не варто плутати з рядовим агрономом. Адже внесення препаратів ультрамалими об’ємами (УМО) має властиві їм хіміко-фізичні параметричні відмінності, не враховуючи десикацію, яку можна виконати фактично будь-яким обладнанням. І тут уже рішення виключно за власником — чи готовий він витрачати додаткові кошти з огляду на ці фактори.

Дронів для обприскування дуже багато. Вони відрізняються як виробниками, так і великою модельною лінійкою, мають різні технологічні завдання. І, відповідно, всі вони відрізняються за технічними характеристиками. 

Якщо говорити про препарати для внесення з БПЛА ультрамалими об'ємами, то обов'язково необхідно дотримуватися певних вимог:

  • зважати на те, які агрохімікати вносяться — контактні, трансламінарні, системні, що поділяються на групи (ЗЗР) — гербіциди, фунгіциди, інсектициди, десиканти, мікроелементи. І не менш важливі їхні хіміко-фізичні властивості (діюча речовина, препаративні форми СП, Г, ВР, ВК, КЕ, ВРГ, ВДГ, КС, СК, рН);  
  • обов'язково слід перевіряти якість води, кількість вмісту сольових сполук, і це не просто рН.

Лише після дотримання зазначених вимог можна якісно обробляти будь-які сільгоспкультури необхідними препаратами. 

Дмитро Запорожський зазначає, що у своїй практиці вносить з БПЛА (УМО) близько 18 препаратів компанії DEFENDA. Нарікань щодо їхньої роботи та кінцевого результату не було.

Правове поле для польоту

Керівник напряму дронів у DEFENDA не приховує, що в обробці полів агродронами є як свої плюси, так і мінуси порівняно з традиційними обприскувачами. Це непросте і об'ємне питання.

У зв'язку зі сформованою ситуацією в Україні на сьогодні є обмеження для даного виду послуг із застосуванням БПЛА. На раніше окупованих територіях багато замінованих ділянок, частина областей перебувають у прифронтових буферних зонах. Також закрито повітряний простір, що обумовлює необхідність узгоджувати польотні завдання з ОВА, територіальними органами, брати спецдозвіл. Але і він не дає гарантії на безпечне використання БПЛА, адже завжди можна втратити як локальний (частотно-лінійний), так і глобальний (GPS) зв'язок — воєнний час, безпека повітряного простору. На практиці були такі випадки.

Джерело:

Аgroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta