LNZ Hub 5.0 у подробицях

 LNZ Hub 5.0 у подробицях фото 1 LNZ GroupПродати якісне насіння гібрида — одна справа, а запропонувати до нього систему захисту, відповідну до умов регіону, — зовсім інша. 

Специфічні кліматичні особливості і ґрунти у кожному регіоні можуть стати на заваді гібриду «вирости» у весь свій генетичний потенціал, а можуть і, навпаки, допомогти. Але як знати напевно?

Для цього в LNZ Group вже п’ять років поспіль проводять випробувальний захід LNZ Hub під керівництвом фахівців компанії. Цьогоріч у західній частині України на площі близько 20 га вони випробують лінійку зернових та силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED і соняшнику Strube у розрізі чотирьох випробувальних блоків.

Чому цьогорічний LNZ Hub важливий? 

«Ці блоки досліджень безпосередньо цікавлять агровиробника з Полісся, який шукає гібриди кукурудзи, які, за умови обмеженої суми ефективних температур, здатні використовувати наявну вологу для формування врожаю та досягати повної стиглості зерна кукурудзи до осінніх заморозків», — пояснюють в компанії.

Крім вибору гібридів кукурудзи, в LNZ Group прагнуть допомогти аграріям Північного Заходу підібрати найбільш економічно-доцільні для їхніх ґрунтово-кліматичних умов схеми захисту. Загалом вже закладено 17 демо-ділянок, на яких від 4 травня (дата сівби) вегетують та готуються показати себе гібриди кукурудзи UNIVERSEED і соняшнику Strube.

Розглянемо детальніше блоки досліджень.

Блок І: зернові та силосні гібриди кукурудзи, умови поля і технологія вирощування

 LNZ Hub 5.0 у подробицях фото 2 LNZ GroupУ першому блоці заплановано тестування лінійки зернових та силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED різних груп стиглості.

Мета: демонстрація біологічних особливостей селекції зернових гібридів UNIVERSEED з подальшим аналізом їх врожайності, презентація силосних гібридів селекції Leafy та Leafy Floury бренду UNIVERSEED.

«Із зернових гібридів кукурудзи на нашому хабі висіяні середньоранній UNI3510/ЕХРМ015 (ФАО 260), який добре зарекомендував себе при вирощуванні за технологією no-till», — відмічає Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group.   

У середньостиглій групі представлені гібриди:

UNI3313/EXPM002 (ФАО 330) — холодостійкий, стійкий до сажкових хвороб;

UNI3511/EXPH003 (ФАО 350) — холодостійкий, придатний для nо-till технології, характеризується раннім строком цвітіння;

UNI3414/EXPH143 (ФАО 340) — інтенсивний гібрид, який став лідером продаж у лінійці;

UNI3717/EXPM051 (ФАО 370) — стійкий гібрид до монокультури

Із середньопізніх гібридів кукурудзи для випробування був обраний UNI4417/EXPB003 холодостійкий, придатний для вирощування за нульовою технологією.

«Також на нашому хабі висіяні перевірені часом та досвідом гібриди кукурудзи ДК 315 (густота 76 тис./га) та Термо бренду LEGEND Seeds від компанії LNZ Group», — додав Віталій Лапчинський.

Силосна лінійка гібридів кукурудзи UNIVERSEED буде представлена середьораннім S2610/EXPG600 з ФАО 260. Гібрид характеризується раннім дозріванням силосної маси із збереженням вологи у стеблі та зерні. 

Серед середньостиглих гібридів цьогоріч LNZ Group випробують новинку S3477/EXPG601, яка має ФАО 340 та наділена селекціонерами високим потенціалом врожаю. Також випробують: гібрид S3825 з ФАО 380, рекомендований для сівби у монокультурі;гібрид S3909 з ФАО 390, придатний для вирощування на піщаних ґрунтах.Серед середньопізніх  силосних гібридів висіяні  S4210 з ФАО 420 та S4211/EXPG607 з ФАО 440 відповідно. 

Ґрунтово-кліматичні умови та технологія вирощування

Тип ґрунту на полі хабу — чорнозем типовий, малогумусний з близьким до нейтрального рН — 7,5. Вміст гумусу в межах 2,8-3%. За осінньо-зимовий період тут випало близько 110 мм опадів.  Попередником була кукурудза на зерно, а в 2020 році озима пшениця. Основні обробіток ґрунту та удобрення провели восени.  У ході аналізу ґрунту, фахівці LNZ Group відмітили низький рівень калію, тому взимку внесли хлористого калію у нормі 100 кг/га. Удобрили поле й іншими елементами.

 LNZ Hub 5.0 у подробицях фото 3 LNZ Group«Навесні внесено 300 кг/га карбаміду, проведена культивація. Під час сівби внесено по 25 л/га Діафану та 100 кг 40% суперфосу. Температура ґрунту на глибині 8 см становила близько 12°С. Зважаючи, що висів насіння проводили на глибину 5 см, отримали швидкі та дружні сходи», — поділився Віталій Лапчинський.

Блок ІІ: випробування гербіцидів і схем захисту гібридів кукурудзи

«9 травня ми внесли ґрунтові гербіциди. Станом на 27 травня кукурудза сформувала три повноцінні листки. Наразі вносимо страхові гербіциди згідно запланованих схем», — додав фахівець.

Перш, ніж перейти до запланованих схем захисту, які цьогоріч тестуватимуть в LNZ Group, познайомимося ближче з гербіцидами. Обранцями для ґрунтового захисту стали: Сора-Нет (пропізохлор 720 г/л), Айдахо (тербутилазин 500 г/л) і Дабл-Трай з діючою речовиною метолахлор, 960 г/л. Для страхового захисту вибрали Примус, Муссон і прилипач Мачо. Всі препарати від бренду DEFENDA.

Мета випробування: доведення економічної та біологічної ефективності обраних препаратів на кукурудзі, а також — вивчення впливу ґрунтового, страхового та комбінованого гербіцидного захисту на формування потенціалу продуктивності культури.

Схеми та комбінації захисту кукурудзи на LNZ Hub 5.0

 LNZ Hub 5.0 у подробицях фото 4 LNZ GroupФахівці LNZ Group зазначають, що вибрані схеми захисту базуються виключно на особливостях ґрунтово-кліматичних умов регіону та виробничого досвіду.

Цьогоріч випробовують чотири схеми захисту кукурудзи:

(І) комбінована система захисту, що передбачає ґрунтовий і страховий захист. Для ґрунтового захисту будуть застосовані гербіциди Сара-Нет і Айдахо у нормах 2 та 1,5 л/га відповідно. За умови другої хвилі бур’янів у фазі кукурудзи 3-5 листків заплановане внесення 0,5 л/га Примусу, 1,25 л/га Муссону та 0,2 л/га прилипача Мачо.

(IІ) ґрунтова система захисту передбачає внесення лише ґрунтових гербіцидів Сора-Нет та Айдахо з нормою 2 та 1,5 л/га відповідно.

(IIІ) ґрунтова система захисту із внесенням ґрунтових гербіцидів ДаблТрай та Айдахо в нормі по 1,5 л/га.

(ІV) страховий захист із внесенням 0,5 л/га Примусу, 1,25 л/га Муссону та 0,2 л/га прилипача Мачо у фазі розкитку кукурудзи 3-5 листків.

Блок ІІІ: гібриди соняшника бренду Strube

 LNZ Hub 5.0 у подробицях фото 5 LNZ GroupЛінійка гібридів соняшнику Strube представлена такими, що характеризуються жаростійкістю, посухостійкістю, стійкістю до хвороб і високим потенціалом врожайності. 

«За трирічного вирощування в товарних посівах ці гібриди показали гарні результати. Зокрема, висіяно чотири класичних гібриди: ранньостиглий Баско, середньоранні Орфео, Кімера та Сарелія, три середньоранні сульфо-гібриди Целсо та Фаусто, середньостиглий Меро та один середньоранній гібрид під технологію євролайтинг — Конквест», — розповів Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій північно-східного регіону LNZ Group. Всі гібриди висівали з густотою 68 тис. шт./га. 

Блок ІV: випробування гербіцидів і схем захисту гібридів соняшнику

 LNZ Hub 5.0 у подробицях фото 6 LNZ GroupСистема захисту гібридів соняшника цьогоріч побудована на застосуванні ґрунтових та післясходових гербіцидів бренду DEFENDA у чотирьох схемах, що, за словами фахівців LNZ Group, є найбільш наближеними до тих, що використовуються господарствами та мають високу ефективність в даних ґрунтово-кліматичних умовах.  9 травня внесли ґрунтові гербіциди, 30 травня у фазу 4 справжніх листки — страховий гербіцид для контролю дводольних бур’янів. Зі слів фахівців, зі своєю роботою препарати справляються добре. Далі у фазу 6 справжніх листків заплановане внесення фунгіцидів у поєднанні з мікродобривами, відрив зірочки — знову фунгіциди з мікродобривами. Останній захід — це десикація.

Схеми захисту гібридів соняшника передбачають:

(І) внесення ґрунтових гербіцидів Сора-Нет (пропізохлор, 720 г/л) проти злакових бур’янів та Айдахо (тербутилазин, 500 г/л) проти дводольних бур’янів з нормою 2,0 та 1,5 л/га відповідно. Також страховий гербіцид Харума (хізалофоп-п-етил, 125 г/л) з нормою 1,2 л/га. 

«Після огляду посіву ми дещо змінили схему гербіцидного захисту. В планах було внесення грамініциду, але через відсутність злакових бур’янів з’явилася друга хвиля дводольних (гірчак березковидний, лобода біла та гірчак шорсткий). Було прийнято рішення внести Айлар (аклоніфен, 600 г/л) в нормі 1,5 л/га, тобто замінити страховий гербіцид Харума на Айлар», — відмітив Сергій Уваров.

(ІІ) внесення ґрунтових гербіцидів Дабл Трай проти злакових бур’янів з нормою 1,6 л/га та Перун (прометрин, 500 г/л) проти дводольних бур’янів в нормі 2,0 л/га, післясходово внесено препарат Айлар (аклоніфен, 600 г/л) 1,5 л/га. 

(ІІІ) внесення ґрунтових гербіцидів Дабл-Трай з нормою 1,6 л/га в комбінації з Перун в нормі 2,0 л/га та післясходово Айлар (1,5 л/га). Ця схема відрізняється від попередньої різним набором діючих речовин фунгіцидів.

 (ІV) застосування ґрунтового гербіциду Перун в нормі 2,0 л/га без використання страхових гербіцидів.До всіх схем гербіцидного захисту, у яких використовуються ґрунтові гербіциди, додано препарат Напалм Форте (калійна сіль гліфосату, 550 г/л) в нормі 0,5 л/га.

 LNZ Hub 5.0 у подробицях фото 7 LNZ GroupНа відміну від кукурудзи, для захисту соняшника передбачений ще фунгіцидний захист у двох варіантах. дві фунгіцидні обробки: у фазу 6 справжніх листків препаратами Старк (азоксистробін, 250 г/л) з нормою 0,75 л/га і Парацельс (флутріафол, 250 г/л) в нормі 0,5 л/га, та у фазу відриву зірочки фунгіцидами Дот (ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) та Сальто (тіофанат-метил, 500 г/л) з нормою 0,5 та 1,2 л/га відповідно. одна обробка у фазу 6 справжніх листків препаратами Старк (азоксистробін, 250 г/л) з нормою 0,75 л/га і Дот (ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) в нормі 0,5 л/га. 

Наразі дослідні посіви кукурудзи і соняшника знаходяться у доброму стані. Рослини перебувають у фазі 3 та 4 листочків відповідно, вони добре розвинені та відсутні візуальні ознаки будь якого стресу. З моменту сівби випало до 10 мм опадів і в ці фази розвитку культур вологи їм вистачає.

 Варто відмітити, що на ділянках другого блоку досліджень із системами захисту кукурудзи також планують продемонструвати систему позакореневого живлення хелатними добривами від DEFENDA. Зі слів виробника, вони створені для швидкого та ефективного подолання і профілактики дефіциту елементів живлення, а також забезпечення широкої антистресової дії на рослини. Звучить цікаво, тож побажаємо фахівцям LNZ Group успіхів і будемо чекати результатів!

P.S. LNZ Group запрошує відвідати LNZ Hub в режимі офлайн. Для цього звертайтеся до представників компанії: Віталій Лапчинський (+380 67 735 4247) та Юрій Нестерук (з питань екскурсії, +380 67 233 5247).

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta