В UNIVERSEED розповіли про особливості тестування нових гібридів кукурудзи

Перед тим, як внести новий гібрид до лінійки UNIVERSEED, декілька сотень нових «кандидатів» проходять безкомпромісну перевірку на полях, в реальних умовах. Всі вони вирощуються в різних куточках України від 3 до 5 років, аби підтвердити свою якість.

Про це йдеться у матеріалі  «Кукурудзяний всесвіт. Історія UNIVERSEED» на Latifundist.com.

«Невеликі партії відібраного генетичного матеріалу (3-5 кг кожного виду) приїжджають з Канади в Україну, і тут проводяться повномасштабні дослідження», — пояснює директор по аграрному виробництву LNZ Group Роман Франчук.За його словами, насіння сіють на 600 ділянках як мінімум в 5 локаціях.

Випробування проводяться на ділянках в різних кліматичних зонах України.

«Якщо протягом 3-5 років гібриди добре себе показують, тобто демонструють високі показники врожайності, вологовіддачі, посухостійкості, холодостійкості і т.д., компанія відбирає ці гібриди для розмноження і виробництва. Щорічно з 200-250 досліджуваних зразків в LNZ Group відбирають 3-5 гібридів кукурудзи, максимально адаптованих до українських ґрунтів і кліматичних умов», — підкреслив фахівець.

Клер Кован, гендиректор NAPG та бренду UNIVERSEED, підкреслила, що у 2020 році компанією протестовано понад 250 різних гібридів кукурудзи, з яких більш ніж 200 побачили Україну вперше.

«Ми критично оцінюємо і відсіюємо гібриди, які погано себе проявляють в українських умовах. Ми виробляємо багато гібридів і відсіюємо їх до тих пір, поки не отримаємо кращі з кращих, які можна буде зареєструвати, виробити і продати»,— зазначила пані Клер.

Коли відібрані найсильніші гібриди, компанія укладає контракт з автором генетики. Отримані батьківські форми вже висіває на ділянках гібридизації (по 30-50 га) для розмноження.

В UNIVERSEED розповіли про особливості тестування нових гібридів кукурудзи фото 1 LNZ Group

Наразі лінійка UNIVERSEED складається з 8 зернових та 5 силосних гібридів кукурудзи, відповідно, у LNZ Group 13 ділянок гібридизації насіння канадської селекції. В портфелі зернових гібридів (3 середньоранніх, 3 середньостиглих, 2 середньопізніх) з показником FAO від 220 до 440. Вони мають високу вологовіддачу за рахунок тонкого стрижня і зубовидного типу зерна, мають велику стійкість до хвороб і шкідників (гельмінтоспоріозу, іржі, фузаріозу стебла і качанів і т.д.).

У 2020 році на полях LNZ Group в Черкаській області проводили випробування лінійки гібридів кукурудзи UNIVERSEED в рамках агротехнологічної платформи LNZ Hub 3.0. Незважаючи на складні кліматичні умови, в тому сезоні середня врожайність по всіх гібридах становила 6,93 т/га. Найвищу врожайність показали гібриди EXPI 143 (ФАО 320, середньостиглий; володіє високою початковою енергією росту і стійкістю до фузаріозу) і EXPM 015/UNI310 (ФАО 260, середньоранній; має високу початкову енергію росту, холодостійкий, придатний для ранніх посівів). Врожайність цих гібридів становила 7,37 і 7,32 т/га відповідно.

За даними Романа Франчука, в 2021 р. лінійка поповнилася 1 гібридом товарної кукурудзи EXPB003 (FAO 440).

Більш докладно про гібриди лінійки UNIVERSEED можна дізнатися в каталозі LNZ Group.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta