​Огляд ринку газу за липень 2019 року

Початок липня на українському газовому ринку позначився мінімальними цінами. У перші дні місяця ціни на газ коливалися в діапазоні 5 300 – 5 450 грн/тис куб м. З наближенням середини місяця ціни показували зростання, 15 липня досягнувши свого піку – 6 200 – 6 400 грн/тис куб м.

Як і в червні, основним фактором, що впливав на ціноутворення на українському ринку були котирування на європейських ринках. Проте, в липні додався ще один важливий чинник – біржові торги дочірньої компанії НАК «Нафтогаз України» - ТОВ «ГПК Нафтогаз Трейдинг». Низькі стартові ціни на біржових торгах компанії інколи стримували ринкові ціни в Україні, які починали зростати під впливом хабів.

З початком другої половини і до кінця місяця на ринку спостерігалася тенденція до зниження цін на газ. На кінець липня ціни в Україні коливалися в діапазоні 5 300 – 5 400 грн/тис куб м, що відповідає показникам на початку місяця.

​Огляд ринку газу за липень 2019 року фото 1 LNZ Group

На початку місяця активність учасників ринку була відносно низькою, проте починаючи з другого тижня і до кінця липня активність торгівлі на ринку була високою.

На європейських ринках спотові ціни на природний газ розпочали місяць з рівня €7,7 – 11,7/MWh. Протягом першої половини липня на ринку спостерігалася тенденція до зростання цін, ближче до середини місяця спотові ціни коливалися в діапазоні €11,9 – 13,7/MWh.

Основними причинами зростання цін було зниження імпорту газу з Норвегії у зв’язку з технічним обслуговуванням найбільшого газового родовища країни – Тролль. Крім того, зростанню цін посприяла інформація про продовження ремонту газопереробного заводу Ніхамна в Норвегії, планувалося що ремонт завершиться 6 липня, проте його продовжили до 27 серпня. Менші обсяги вироблення енергії вітровими установками у Європі також сприяли зростанню попиту на газ, що призвело до зростання цін.

Починаючи з середини і до кінця липня на європейських ринках зберігалася тенденція до зниження спотових цін і на кінець липня ціни коливалися в діапазоні €8,2 – 10,3/MWh.

​Огляд ринку газу за липень 2019 року фото 2 LNZ Group

Біржова торгівля природним газом протягом липня знаходилася на рекордно високому рівні. Передусім, це зумовлено виходом на ТБ «Українська енергетична біржа» ТОВ «ГПК Нафтогаз Трейдинг» - дочірньої компанії НАК «Нафтогаз України». Загалом, протягом місяця було реалізовано 42,45 млн куб м газу на загальну суму 244 млн грн (з ПДВ). Середньозважена ціна за результатами торгів склала 5 756,54 грн/тис куб м.

Левову частку реалізованого газу було продано «Нафтогаз Трейдинг», яка протягом місяця реалізувала 12,3 млн куб м ресурсу липня та 13,2 млн куб м ресурсу серпня. Крім того, наприкінці місяця на ТБ «УЕБ» дебютувала ТОВ «Укргазпродакшн», якій вдалося продати 15 млн куб м ресурсу серпня, проте торги викликають багато питань, оскільки ціна продажу була вище ринкової на близько 400 грн/тис куб м.

Також, протягом місяця на ТБ «УЕБ» СП «Полтавська газонафтова компанія» продала 3,656 млн куб м газу, ТОВ «Східний геологічний союз» (Гео-Альянс) – 1,4 млн куб м, ТОВ «Українська бурова компанія» - 63 тис куб м. Іншим компаніям продати газ на біржі не вдалося.

Крім того, у липні Гео-Альянс проводила торги з продажу газу на торгівельному майданчику Smarttender.

Цінові пропозиції НАК «Нафтогаз України» для промислових споживачів, які не підпадають під дію PSO, на липень становили 6 020,4 грн/тис куб м на умовах передоплати та 6 727,2 грн/тис куб м на інших умовах оплати, що нижче цін у червні на близько 1 000 грн. Наприкінці липня, «Нафтогаз» опублікував пропозиції на серпень, у яких компанія знизила ціни ще на близько 500 грн. На серпень ціни «Нафтогазу» становлять – 5 568 грн/тис куб м на умовах передоплати та 6 244,8 грн/тис куб м на інших умовах оплати.

Імпорт газу з європейських напрямків оновив рекорд минулого місяця і у липні склав 1,95 млрд куб м, що майже на 300 млн куб м більше, ніж у червні 2019р. Середньодобовий показник імпорту становив 63 млн куб м, що майже відповідає максимальним технічним можливостям української ГТС – 66,3 млн куб м.

​Огляд ринку газу за липень 2019 року фото 3 LNZ Group

Протягом липня в українські ПСГ було закачано 2,3 млрд куб м газу, що на 150 млн більше, ніж у червні. На кінець місяця в українських ПСГ зберігалося 15,85 млрд куб м газу, а вже 2 серпня запаси перетнули позначку в 16 млрд куб м, що відповідає 51% заповненості сховищ.

​Огляд ринку газу за липень 2019 року фото 4 LNZ Group

Споживання газу в Україні протягом липня склало 1,345 млрд куб м, що більше ніж у червні на 145 млн куб м. Середньодобовий показник споживання газу у червні становить 43,4 млн куб м.

Зростання споживання газу в Україні в липні відбулося в першу чергу, завдяки відновленню роботи підприємств хімічної промисловості.

​Огляд ринку газу за липень 2019 року фото 5 LNZ Group

Розрахункові маржинальні ціни «Укртрансгазу» на липень 2019р, що використовуються для розрахунку фінансового забезпечення, складають:

  • маржинальна ціна придбання природного газу – 6 218,97 грн/ тис куб м (з ПДВ);
  • маржинальна ціна продажу природного газу – 5 088,25 грн/тис куб м (з ПДВ).

Ціна закупівлі природного газу, яка сформувалася протягом липня 2019р складає 6 682,54 грн, що на близько 1 000 грн/тис куб м вище ціни у червні. Розрахункові маржинальні ціни на серпень 2019р, що використовуються для розрахунку фінансового забезпечення, складають:

  • маржинальна ціна придбання природного газу – 7 350,79 грн/ тис куб м (з ПДВ);
  • маржинальна ціна продажу природного газу – 6 014,28 грн/тис куб м (з ПДВ).

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta