Нюанси успішного вирощування якісного врожаю соняшника

Нюанси успішного вирощування якісного врожаю соняшника фото 1 LNZ GroupУ сезоні-2023 с/г виробники збільшили площу під вирощування соняшнику на 10%. Це, першочергово, пов'язано зі значним попитом переробників. Попри збільшення площ посіву олійної врожайність і якість врожаю відрізнялися досить сильно у всіх регіонах.

Про це  розповів менеджер із розвитку агротехнологій південно-східного регіону LNZ Group Сергій Корнюшенко.

«Деякі фермери отримали маленький урожай, а в деяких був урожай з низькими показниками якості — таких як: натура, олійність, кислотність, волога і т.д. І це відбилося на ціні реалізації. Переробники приймали таку продукцію на порядок нижче за цінами», — зазначив фахівець.

Нюанси успішного вирощування якісного врожаю соняшника фото 2 LNZ GroupТож, для успішного вирощування соняшнику він у першу чергу радить правильно підготувати ґрунт до сівби та обрати насіння.

Щодо насіння, то Сергій Корнюшенко радить обирати якісні гібриди від перевірених виробників, враховуючи терміни дозрівання, стійкість до хвороб та шкідників, а також адаптацію до місцевих умов. Неправильно підібраний гібрид може дати різний урожай на різних полях із різницею до 30%

Для зручності аграріїв насіння соняшнику поділено на кілька категорій:

  • ранньостиглий — з терміном дозрівання до 80-90 діб;
  • середньоранній — 90-110 днів;
  • середньостиглий — термін жнив прийде через 110-120 діб з моменту появи дружніх сходів;
  • пізньостиглий — дозрівають більш ніж через 120 днів.

«Навіщо необхідно враховувати терміни дозрівання соняшнику? Надалі це відіб'ється на збиранні врожаю і на його якості. Наприклад, обрали гібрид з пізнім вегетаційним періодом 120 днів і розпочали посів, який розтягнувся з квітня до кінця травня. Це призведе до пізнього збирання в період осінніх дощів. І як наслідок — підвищення кислотності та вологи насіння призведе до зниження ціни реалізації, а прояв різних гнилій до падіння врожайності. Розтягуються і терміни збирання, що призводить до неможливості якісно підготувати ґрунт під посів озимих культур», — пояснив фахівець.

Тому враховуючи всі фактори він рекомендує:

  • мати у господарстві мінімум 3 гібриди з різним терміном дозрівання;
  • посів проводити коли температура ґрунту досягне +8-10°C, посів при нижчих температурах призводить до нерівномірних сходів і підвищення ризику захворювання на борошнисту росу;
  • густоту посіву обирати залежно від зони вирощування та типу гібрида.
«Що стосується протруювання насіння? Зазвичай виробники роблять стандартне протруювання насіння фунгіцидами. Однак на полях присутні і шкідники, які можуть пошкодити сходи соняшника і знищити його повністю. Різні види совок, жуки, дротяник і т.д., можуть зменшити майбутній урожай від 10-90%. Тому рекомендуємо зробити додаткову обробку насіння протруювачем з бренду DEFENDA — Метакса(тіаметоксам 350 г/л) у дозі 6-10 л/т», — додав менеджер із розвитку агротехнологій.

Нюанси успішного вирощування якісного врожаю соняшника фото 3 LNZ GroupТакож він зазначив, що різні технології вирощування можуть значно вплинути на врожайність та якість одержуваного врожаю.  Зокрема, класична схема захисту соняшнику передбачає контроль бур'янів як перший захід необхідності, тому що на ранніх етапах вегетації культура розвивається дуже повільно. Особливо важливою є відсутність небажаних рослин на полі тоді, коли з'являється 3-4 пари справжнього листя, адже саме в цей час закладається зародковий кошик. Тому в портфоліо бренду DEFENDA є набір грунтових гербіцидів, які контролюють дводольні та злакові бур'яни.

«Це гербіциди — Сора-Нет (пропізахлор 720 г/л) у + Айдахо(тербутилазин, 500 г/л) або + Перун (прометрин, 500 г/л), які дозволять захистити врожай на первинному етапі. На пізніших етапах вирощування соняшника, коли з'являються злакові бур'яни, пропонуємо внести такі гербіциди, як Блейд (клетодим, 120 г/л) у дозі 0,4-1,8 л/га або Харума (хізалофоп-П-етил, 125 г/л) у дозі 0,6-1,2 л/га залежно від типу бур'янів», — зазначив фахівець.

В технології вирощування соняшника під Євро-Лайтнінг важливо не чекати поки бур'ян вже буде перерослим, треба працювати коли він матиме фазу розвитку 2-4 листи у дводольних та 2-3 листи у злакових. Щодо фази розвитку соняшника — це до 4 повних листочків. Пізніші строки внесення можуть мати негативні наслідки — стрес у соняшника та засміченість посівів і, як наслідок, втрата частини врожаю.

В портфоліо бренду DEFENDA є гербіцид Імпреза (імазамокс, 33 г/л + імазапір, 15 г/л) у дозі 1-1,2 л/га, який рекомендовано для внесення на соняшнику даного напрямку.

Також під час всього періоду росту соняшника необхідно слідкувати за розвитком захворювань. Невчасне внесення фунгіцидів може привести до втрати врожаю від 10 до 50%. Особливо важливо захищати соняшник у фазу розвитку 3-4 пари листків.

Рекомендовано застосовувати фунгіциди:

  • Ультралін (цимоксаніл, 300 г/кг + азоксистробін, 250 г/кг) доза внесення 0,3-0,5 кг/ га;
  • ДОТ (ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) у дозі 0,5 л/га.

Для контролю шкідників у посівах соняшника Сергій Корнюшенко радить застосовувати інсектициди — Кайрос (флубендіамід, 480 г/л) норма внесення 0,1-0,15 л/га та Октант Турбо(тіаметоксам, 141 г/л + лямбда-цигалотрин, 106 г/л) норма внесення 0,2-0,25 л/га.

Джерело: Kurkul.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta