Фахівці LNZ Group випробували гібриди кукурудзи UNIVERSEED: представлено результати

В рамках проекту LNZ Hub 3.0 було випробувано лінійку з п’яти гібридів кукурудзи бренду UNIVERSEED з ФАО від 220 до 420. Тестування ексклюзивів відбувалось в рівних умовах на одному блоці №6. Найкраще себе проявили гібриди з ФАО 260 і 320.

Щоб забезпечити чистоту експерименту, вся технологія, починаючи від дати посіву і завершуючи збиранням, була однаковою. Сівбу провели 16 квітня, збирання — 22 вересня. Вологість становила від 12 до 20%.

Протестовані гібриди UNIVERSEED характеризуються пластичністю, толерантністю до комплексу хвороб, високим потенціалом врожайності та гарною вологовіддачею. Система захисту складалась з ґрунтових гербіцидів «Сора-НЕТ» і «Айдахо» (DEFENDA). Страхові гербіциди «Муссон» і «Сумаро», також вносився інсектицид «Престо», позакореневе живлення — «Стример ZN».


«Кліматичні умови цього року були дуже специфічними і критичними для деяких гібридів, що дало нам можливість оцінити їх реакцію, порівняно з іншими», — розповіли в LNZ Group.

Кукурудза під брендом UNIVERSEED має північноамериканське походження компанії NAPG (North American Plant Genetics).

«Це поєднання найліпшої Північно-Американської селекції з пристосованістю до Українських умов», — підкреслив фахівець LNZ Group.

Всього тестувалось 5 гібридів кукурудзи:

  1. EXPM032 (ФАО 220). Урожайність цього гібриду становила 6,51 т/га. Наразі саме такі ФАО треба звертати увагу (за недостатньої вологості). Цей гібрид відрізняється ранньостиглістю, швидкою вологоздачою, що досягається за рахунок зубовидного зерна, холодостійкістю, швидким стартовим ростом (за рахунок цього її можна використовувати як для ранніх посівів, так і для пізніх). Раннє ФАО великим потенціалом урожайності відрізнятись не буде, але стабільний урожай ця кукурудза дасть. В середньостатистичному качані близько 16 рядів (30 зерен на ряд).
  2. EXPM015 (ФАО 260) — середньо-ранній гібрид. Урожайність — 7,32 т/га. В цього гібриду значно більший потенціал продуктивності. Тут також 16 рядів, але в кожному ряді по 40 зерен та більше зерно.
  3. EXPI143 (ФАО 320) — найбільш продуктивні гібриди, новинка в портфелі LNZ. Урожайність — 7,37 т/га. Качан досить великий, складається з 20 рядів, близько 35 великих зерен в кожному ряді.
  4. EXPH003 (ФАО 350). Урожайність — 6,82 т/га. Цей гібрид трохи нижчий від інших, має потужну кореневу систему та стебло. Стартовий ріст повільний, але за рахунок швидкого розвитку коренів використання елементів живлення та вологи більш ефективне. В качані близько 18-20 рядів (30-40 зерен в кожному). Цвіте рано, на рівні 250 ФАО.
  5. EPMO017 (ФАО 440). Урожайність — 6,65 т/га. Цей екземпляр має дуже високий потенціал — 20 і більше рядів (понад 40 зерен в кожному), але дуже чутливий до умов, вимогливий до кількості сонячної енергії та кількості вологи.

Середня урожайність по блоці №6 (в рамках проекту LNZ Hub 3.0) становить. 6,93 т/га. Варто відзначити, що згідно з даними проекту «Урожай онлайн 2020», середня врожайність кукурудзи в Україні за результатами збиральної компанії сягла 5,41 т/га.

Джерело: SuperAgronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta