Досвідом та працею. Ми заробляємо гроші не на партнерах, а разом із ними

Олександр Кащенко не любить слово «клієнт». Для нього всі сільгоспвиробники, з якими співпрацює, — партнери, які йому довіряють. Маючи понад 35 років досвіду роботи в аграрній галузі, радить молоді обирати цю сферу, тільки якщо є поклик і любов до землі.

Досвідом та працею. Ми заробляємо гроші не на партнерах, а разом із ними фото 1 LNZ GroupМої «аграрні університети» почалися ще в дитинстві, в селі, де народився. Я твердо вирішив стати агрономом ще десь у сьомому класі, хоча батько хотів, щоб я зробив кар’єру військового. Проте це була не та справа, якою я прагнув займатися, і мій старший наставник, голова колгоспу з сусіднього села, підтримав мене тоді: «Саша, дуже добре, що ти вирішив стати агрономом. Агрономи годують людей!». І я жодного разу не пожалкував, що так вирішив.

 Після закінчення Сільгоспакадемії понад 21 рік пропрацював у рідному колгоспі і агрономом, і керівником господарства. 

Влаштувався на роботу в одну агрокомпанію дистриб’ютором, і в цілому вже 15 років працюю в цій сфері, з яких 6 років – в LNZ Group. Дві мої доньки також пішли по моїм слідам і працюють в аграрному бізнесі. До речі, молодша трудиться поряд зі мною в LNZ Group. Маю надію, що колись до нас приєднається і син. 

Взагалі в сільському господарстві працюю вже понад 35 років. Всі ці роки я веду щоденник, де фіксую агрономічні показники кожної весни. І ви знаєте, ще не було жодного збігу, кожна весна відрізняється від усіх попередніх. Тому в агрономії не може бути якоїсь накатаної схеми роботи, треба багато знати і розуміти.

Я займаюся агрономією в дистрибуції і дистрибуцією в агрономії

В аграрній галузі агрономія і дистрибуція дуже пов’язані. Не маючи хоча б базових агрономічних знань, неможливо грамотно розповісти партнеру про продукт, підібрати і запропонувати саме той, який йому потрібний. Є, звичайно, люди, які мають «талант» продати все що завгодно. Але брехати партнерам немає сенсу, тому що це буде одноразовий продаж, а моє головне завдання — плідна багаторічна співпраця. Якщо ти порекомендуєш сільгоспвиробнику те, що потім не спрацює, то ти змарнуєш його працю, час і гроші. Але ми заробляємо гроші не на партнерах, а разом із ними.

У нашій професії важливо працювати з фермерами на принципах взаємодопомоги та довіри один до одного, коли робляться якісь взаємні поступки, є взаємне переживання. Тому однозначно скажу, що для успішних продажів необхідний як якісний продукт, так і сервіс на високому рівні. Мало підписати договір, треба зробити так, щоб сільгоспвиробник запросив тебе до співпраці й на наступний рік, тому його супровід після продажу продукту не менш важливий.

Для мене відповідальність за результат — це завершена справа, зроблена не на 10, 20, чи 50 відсотків, а з максимальною віддачею 

Молодим людям, які планують йти працювати в аграрну галузь, хочу сказати головне — потрібно обирати ту професію, до якої лежить душа, до якої є поклик. Наприклад, агрономії можна навчити будь-якого «трієчника», але якщо в нього не лежить душа до землі, до рослин, то не треба й розпочинати, бо нічого хорошого з цього не вийде. Це все живе, а з живим завжди важко працювати. Має бути велика відповідальність. Але і одного поклику теж замало, треба багато знати, а для цього потрібно з бажанням вчитися. І, звичайно, вважаю, що найкращий підручник у сільському господарстві — це поле. В цілому сьогодні агрономія — дуже престижна професія, яка дійсно годує людей. А це дуже надихає!

Джерело: Аgroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta