Аграрії Миколаївщини оговтуються після воєнних дій, усе пошкоджено

Сільськогосподарське підприємство ТОВ «Ковтуна О.В.», що знаходиться у селі Українка на Миколаївщині, до початку повномасштабного вторгнення постійно інвестувало кошти у розвиток для налагодження виробничого процесу: закуповували інноваційну техніку, поливні системи, будували склади тощо. Після деокупації Миколаївської області підраховують знищену техніку та збитки.

Аграрії Миколаївщини оговтуються після воєнних дій, усе пошкоджено фото 1 LNZ GroupНа сьогодні в обробітку ТОВ «Ковтуна О.В.» — 550 га, з яких 50 га на Снігурівському напрямку досі заміновано. У компанії планують до весни наступного року їх розмінувати — своїми силами або ж із допомогою професіоналів.

Олег Левицький, співвласник ТОВ «Ковтуна О.В.» Значна частина землі господарства знаходилась під окупацією, на іншій частині велися обстріли. Зокрема, поливна система розбита, частина полів досі замінована. Тік, ангари, автомобільна техніка, сільськогосподарська техніка, обладнання — це все пошкоджено внаслідок ворожих обстрілів.

Аграрії Миколаївщини оговтуються після воєнних дій, усе пошкоджено фото 2 LNZ GroupПопередньо, якщо рахувати номінальну вартість пошкодженого майна, збитки становлять 15 млн грн.

Урожай 2022 року, а саме посіяні напередодні озимі, не змогли зібрати, оскільки вони усі згоріли від снарядів. Минулого року посіяти озимі також не вдалось.

Після деокупації Снігурівщини у ТОВ «Ковтуна О.В.» зібрали своїх працівників і почали налагоджувати роботу. Зараз там працює 30 осіб, які отримують заробітну плату, також сплачуються всі необхідні податки.

У сівозміні компанії ячмінь, пшениця, кукурудза та соняшник. Також працюють із овочевою групою, переважно з метою створити додаткові робочі місця.  Цього року також виростили кавуни і дині. Побудували теплицю, де вирощують овочі для підтримки працівників компанії та жителів громади.

Аграрії Миколаївщини оговтуються після воєнних дій, усе пошкоджено фото 3 LNZ GroupГосподарству допомогли американський фонд The Howard G. Buffett Foundation та LNZ Group, забезпечивши 40 тоннами добрива карбамід. «Половину ми уже використали. Але досить прискіпливо підходимо до їх застосування, щоб вистачило і на наступний сезон», — коментує Олег Левицький.

Під час активних бойових дій на Миколаївщині та Херсонщині компанія всіляко допомагала Збройним силам України своїми матеріальними ресурсами, технікою для облаштування бліндажів.

«Згадуючи той період, у мене одні емоції, які важко висловити. Найстрашніше — це питання безпеки моєї родини. Кожен день до деокупації запам’ятався на все життя», — згадує співвласник ТОВ «Ковтуна О.В.». — У нас є велике бажання після перемоги України й надалі розвивати сільське господарство. Продовжимо рухатись уперед, і це буде набагато цікавіше, ніж раніше, оскільки ми будемо цінувати цю перемогу і розуміти, якою ціною вона далась. Я пишаюсь усіма українцями, нашою армією. Завдання на сьогодні — якнайшвидше відновити як наше господарство, так і всю країну».

Аграрії Миколаївщини оговтуються після воєнних дій, усе пошкоджено фото 4 LNZ GroupСело Українка Миколаївського району, де знаходиться господарство, сильно постраждало через воєнні дії, у людей знищені будівлі, немає де жити. Компанія всіляко допомагає місцевим жителям. «Нам потрібно працювати, зокрема, заради наших людей, щоб було де жити, працювати, де навчатись дітям», — наголошує аграрій.

Джерело: Agroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta