Кукурудза, соняшник, пшениця: усі практичні аспекти вирощування — в одному хабі

Кукурудза, соняшник, пшениця: усі практичні аспекти вирощування — в одному хабі фото 1 LNZ Group
Фото: SuperAgronom.com
Кукурудза, соняшник, пшениця: усі практичні аспекти вирощування — в одному хабі

LNZ Hub 4.0 на Черкащині, про який так довго говорили аграрії всієї країни, — приймає гостей! Ми теж тут побували, дізналися багато цікавого. І виділили низку запитань, на які можна було отримати відповіді, оглянувши демо-ділянки та послухавши спікерів-фахівців.

Що нового запропонував LNZ Hub 4.0 своїм відвідувачам?

Передусім декілька цифр: загальна площа — 27 га; 133 ділянки з різними дослідами, кожна площею від 0,12 до 0,24 га; три культури — пшениця, кукурудза, соняшник; напрями випробувань: гібриди, технології захисту, технології обробітку ґрунту та якість сівби, краш-тести.

Від 2018 року, коли LNZ Group розпочали цей проєкт, він пройшов чималу еволюцію. Щоразу розширювався, ставав технологічнішим, різноманітнішим і масштабнішим.

Наприклад, цьогоріч на ділянках озимої пшениці досліджували 4 нові сорти: Голден Філд, Лайт, Протект, Кваліті. А на сорті Фаворитка випробовували різні елементи систем захисту та живлення. А саме застосували схеми, спрямовані на різні рівні інтенсивності технології: мінімальний, середній, оптимальний, та максимальний.

По кукурудзі демонстрували лінійку гібридів бренду UNIVERSEED — 8 зернових та 5 силосних. Цей розділ цікавий тим, що можна прослідкувати вже кілька років поспіль, як гібриди з канадською генетикою показують себе в умовах різних сезонів.

Випробування систем захисту та живлення на цій культурі також «групувалось» за рівнем інтенсивності і включало демонстрацію продуктів бренду DEFENDA.

Краш-тести — це та ділянка, яку відвідувачі обговорюють особливо активно. Цьогоріч організатори LNZ Hub показали, як впливають (чи не впливають) порушення термінів внесення певних засобів захисту та їх норм.

Окрема група експериментів включала різні способи обробітку ґрунту та глибини сівби, щоб з’ясувати, зокрема, як впливають на збереження вологи оранка, дискування та глибоке розпушування. А також визначити оптимальну глибину залягання насіння і густоти посіву.

Схожі випробування проводили й на соняшнику. Загалом же цій культурі було приділено також чимало уваги. LNZ є ексклюзивним дистриб’ютором насіння соняшнику селекції німецької компанії Strube. Тож на LNZ Hub 4.0 було продемонстровано як лінійку з 7 гібридів цього бренду, так і низку експериментів щодо технологій вирощування культури. Включно із краш-тестами.

Отже, детальніше.

Як в умовах нинішнього сезону показала себе лінійка гібридів кукурудзи бренду UNIVERSEED?

За словами Олександра Котигори, менеджера з розвитку агротехнологій в Південному регіоні LNZ Group, умови для росту й розвитку кукурудзи цьогоріч були кращі, ніж минулого року. На квітень місяць запаси продуктивної вологи сягали 230-250 мм, залежно від способу його обробіку. А від сівби кукурудзи (яку провели 11-12 травня) випало понад 450 мм. Тож умови реалізації гібридами свого потенціалу були цілком непогані, плюс застосована вивірена технологія. Тож очікуються непогані результати. Про що свідчив і вигляд посівів.

Гібрид UNI3510/EXPM032

Ранньостиглий, ФАО 220. Його можна висівати у ранні строки. Посухостійкий. Середня врожайність за два роки становила від 5 до 9 т/га, що є гарним показником для ранньостиглого гібриду. При цьому, як зауважив Олександр Котигора, на півдні (скажімо, на Кіровоградщині, Миколаївщині), де достатньо сонця і в разі достатньої вологи, то можна і в пізніші терміни, після збирання багаторічних трав. Тобто висіявши на початку червня, на початку вересня отримати врожай.

Гібрид UNI310/ЕХРМ015

ФАО 260. Досить пластичний, його можна вирощувати як за інтенсивною, так і за екстенсивною технологією. Має зубовидний тип зерна.

«Гібрид добре показав себе в умовах минулого року, коли кукурудза горіла, зокрема, на Півдні. Коли у багатьох посівів на вегетативну масу ще вистачало вологи, а на генеративну, тобто на качан, — уже ні. І значна частина господарств у тій же Одеській області по кукурудзі взагалі врожаїв не отримали, то, скажімо, господарство в Арцизькому районі по ЕХРМ015 отримали 2-3 т/га. А в Миколаївській області, де теж усе вигорало, — до 4 т/га. Тобто гібрид цей справді посухостійкий і для південних регіонів підходить дуже добре», — розповів Олександр Котигора.

І додав, що загалом середня врожайність по ньому становить 6-12 т/га.

У свою чергу Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку агротехнологій у Східному регіоні LNZ Group, зазначив, що минулоріч на Дніпропетровщині на демонстраційному полі в селі Юр’ївка, де упродовж 60 днів узагалі не було опадів і згоріли всі гібриди з ФАО вище 300, на ЕХРМ015 отримали 6 т/га. Тобто потенціал потужний і гібрид намагається його реалізувати наскільки це можливо навіть у найскладніших умовах.

Гібрид UNI3410/EXPM013

ФАО 290, зубовидний тип зерна, середня врожайність за останні 2 роки — від 6 до 14 т/а. Його можна висівати у монокультурі.

«Цікавий гібрид, швидка вологовіддача. Рекомендуємо для всіх зон. У тому числі для Півдня, Південно-східного регіону. Гібрид один з кращих. Його специфіка – він постійно формує виповнений качан, навіть у складних умовах», — розповів Олександр Котигора.

Гібрид UNI3313/EXPH002

ФАО 330. Має зубовидний тип зерна, підходить до всіх кліматичних зон вирощування в Україні. Середня врожайність за останні 2 роки від 5 до 14 т/га.

«Специфіка цього гібриду в тому, що він постійно формує качан однієї величини. Якщо вологи достатньо, то можна розраховувати, що 8-9 т/га ви з нього зберете. Тут на демо-ділянці можна побачити, що гібрид формує качани досить високо на рослинах, отже і потенціал у нього високий», — пояснює пан Олександр. 

Гібрид ЕХРI143

ФАО 340. Цей гібрид придатний до інтенсивної технології вирощування. Зубовидний тип зерна.

«Ми не рекомендуємо його висівати в ранні строки, для нього потрібна оптимальна температура. Гібрид має еректоїдне розміщення листка. Середня врожайність за останні 2 роки від 6 до 15 т/га. В умовах Півдня його краще висівати під полив. Також він дуже реагує на азот», — уточнив Олександр Котигора.

Гібрид UNI3511/EXPH003

ФАО 350. Має зубовидний тип зерна. Придатний як для екстенсивної, так і до інтенсивної технології. Можна вирощувати в зонах недостатнього та достатнього зволоження.

«Для цього гібриду потрібні оптимальні терміни посіву, щоб температура була достатня. При цьому стартовий ріст у рослин буде повільний, але водночас розвиватиметься гарна коренева система. Ще одна особливість — у цього гібрида завжди розвивається більш товсте стебло. Завдяки чому він стійкий, наприклад, до градобою Ми в цьому переконалися, коли минулого року в Житомирській області на полях одного з господарств пройшов град, і посіви UNI3511/EXPH003 вистояли. Тоді як поряд гібриди інших брендів вилягли», — згадує пан Олександр.

Він додає, що цей гібрид за останні 2 роки показував середню врожайність від 6 до 15 т/га. Рекомендований до вирощування як у Центрі, наприклад, на Полтавщині, так і на Півдні — Миколаївській, Кіровоградській, Одеській областях. Зокрема, в умовах минулого року у Балтському районі по ньому отримали 8 т/га врожайності.

У свою чергу Сергій Корнюшенко зазначив, що в лінійці UNIVERSEED цей гібрид найбільш низькорослий, а крім того, його можна сіяти за нульовою технологією обробітку ґрунту. Що підтверджує досвід одного з господарств у Кіровоградській області.

А стійкість цього гібриду до вилягання підтвердив і один з учасників. Роман Мерзін, керівник ТОВ «Заудайське», розповів, що останнім часом у них на Полтавщині в Пирятинському районі також зачастили буревії. За порадою фахівців LNZ почали сіяти EXPH003 — тепер проблем із виляганням не мають.

 

Кукурудза, соняшник, пшениця: усі практичні аспекти вирощування — в одному хабі фото 2 LNZ Group
За гарні запитання учасники отримували фішки, які можна було обміняти на подарунки.

Гібрид EXPB003

ФАО 440. Має зубовидне зерно, рекомендується для зон інтенсивного та нормального зволоження, на півдні — під полив.

За словами Олександра Котигори, цей гібрид іще вважається новинкою. Хоча минулого року в товарних посівах на Сумщині по ньому отримували 15 т/га. Але поки що він вивчається, і результати цього року на демо-ділянках і в товарних посівах будуть проаналізовані, щоб уже фахівці LNZ Group могли давати більш детальні рекомендації. 

Гібрид EXPM017

ФАО 440. Рекомендований для зони нормального зволоження або під полив. Добре реагує на інтенсивну технологію.

Як зауважив Олександр Котигора, минулоріч був випадок на Одещині, в Татарбунарському районі, де вигоріло все, навіть пшеницю передисковували, в одному з господарств посіяли цей гібрид під полив. Але не мали змоги регулярно і в достатній кількості давати воду і внесли лише 150 кг/га азотних добрив, — а зрештою таки отримали 12 т/га.

А на Західній Україні по ньому стабільно можна отримувати 15-16 т/га.

Окрім зернових гібридів, на LNZ Hub 4.0 було представлено й лінійку силосних. Як наголосив Олександр Котигора, в тій же Америці чітко розподілені напрями силосної та зернової кукурудзи. Адже відповідні гібриди мають певні властивості, закладені генетикою. Зокрема, силосні гібриди бренду UNIVERSEED вирізняються високим закріпленням качана на стеблі, обсягом зеленої маси, що забезпечується, зокрема ширшим листям, а також борошнистим типом зерна — завдяки цьому силос із них поживніший і продуктивніший для корів. Як, наприклад, S2610/EXPG600. Цей гібрид має ФАО 260 і показує середню врожайність зеленої маси від 40 до 55 т/га. Він підходить для початку так званого «зеленого конвеєру» завдяки ранньому ФАО.

 

Кукурудза, соняшник, пшениця: усі практичні аспекти вирощування — в одному хабі фото 3 LNZ Group
Лінійка силосих гібридів UNIVERSEED

Окрім зазначеного, в лінійці силосних були також представлені гібриди S3825 (ФАО 380, середня врожайність — 55-75 т/га), S3909 (ФАО 390, 60-80 т/га), S4210 (ФАО 420, 50-85 т/га), S4211/EXPG607 (ФАО 440, середня врожайність — 50-90 т/га).

«Зверніть увагу також на густоту посіву. У чому переваги наших гібридів? Якщо по інших брендах рекомендується навіть у цій зоні 90-100 тис./га сіяти на силос, то у нас 70-75 тис./га. При цьому за рахунок гусоти ви все одно отримуєте достатню масу і таким чином виграєте», — додав Олександр Котигора.

Які основні характеристики лягли в основу гібридів соняшнику від Strube, адаптованих для України?

Загалом на LNZ Hub 4.0 була представлена лінійка з 7 гібридів соняшнику селекції Strube в 3 сегментах: класичному, сульфо та під технологію Clearfield Plus.

«На сьогодні ми працюємо з компанією LNZ Group по всьому асортименту соняшнику, що наявний у нас в Україні, на ексклюзивних умовах. Тут на демо-ділянках представлена уся лінійка вже зареєстрованих гібридів, і ще маємо розробки на майбутнє, які проходять дослідження й готуються до реєстрації», — зазначив Іван Терзі, заступник директора з напряму соняшнику ТОВ «Штрубе Україна».

 

Кукурудза, соняшник, пшениця: усі практичні аспекти вирощування — в одному хабі фото 4 LNZ Group
Іван Терзі, заступник директора з напряму соняшнику ТОВ «Штрубе Україна»

За його словами, селекціонери компанії Strube зуміли домогтися комплексу властивостей, які наразі особливо актуальні, зокрема і для українських сільгоспвиробників, які вирощують соняшник. 

«Цей комплекс включає передусім посухо- і жаростійкість. Друге — це потенціал урожайності, і третє — це стійкість до хвороб, характерних для конкретних кліматичних зон. Відповідно і формуються рекомендації щодо гібридів, які найбільше підходять для певних регіонів», — пояснює Іван Терзі.

Гібрид Баско ШТ

Середньоранній гібрид, період вегетації на півдні — 105 днів, у Центрі — 108-110. За словами Івана Терзі — найбільш посухо- та жаростійкий серед усіх. Має стійкість до вовчка раси 6+. Не дуже вимогливий до ґрунту, адже має досить потужну кореневу систему.

Гібрид Орфео ШТ

Середньоранній, середньорослий з дуже доброю стійкістю до вилягання. Також стійкий до посухи і спеки, витримує різкі стрибки температури.

Гібрид Целсо ШТ

Середньоранній. Поєднує високу толерантрність до нових рас вовчка і сульфо-технологію. Має потужну кореневу систему, невибагливий до рельєфу поля, придатний до вирощування на різних технологіях обробітку ґрунту, зокрема no-till та strip-till. Як зазначив Іван Терзі, у сульфо-сегменті це один із лідерів за посухо- і жаростійкістю.

«Коли минулоріч усе вигорало, Целсо стояв, наче й проблеми нема», — додав пан Іван.

Гібрид Фаусто ШТ

Середньоранній, високопродуктивний сульфо-гібрид, з високим вмістом олії в зерні.

«Фаусто — гібрид, який найбільше реагує на застосовані агротехнології. Тобто під нього варто віддавати найкращі поля, навіть у більш посушливих регіонах. І він завжди віддячить високим урожаєм», — каже Іван Терзі.

Гібрид Меро ШТ

Сульфо, середньостиглий гібрид, але цвіте рано — на 65-66-й день. Що дає змогу «проскочити» найспекотніший період, але при цьому потенціал у нього саме як у гібридів середньої стиглості. Добре тримає ґрунтову та повітряну посуху, в розумних межах. Можна вирощувати на поливі.

Гібрид Сорес ШТ

Гібрид, пристосований під технологію Clearfield Plus. Середньопізній, високоолеїновий. Придатний до вирощування у зонах різного зволоження — як низького, так і дещо підвищеного.

Особливість — у разі інтенсивної технології рослини можуть набрати росту, але він не ламається, хіба що в разі певних погодних умов (вітрів тощо), стверджує Іван Терзі, може трохи нахилитись, що не завадить його збиранню.

Потенціал — понад 5 т/га.

Гібрид Фабуло КЛП

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta